Perearst Iris Koort: ohatis on märk nõrgenenud immuunsusest

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külmavilli võib huulele tuua nii suudlemine kui nakatanud inimese tassist joomine.
Külmavilli võib huulele tuua nii suudlemine kui nakatanud inimese tassist joomine. Illustratsioon: Armin Burkhardt/Panthermedia/Scanpix

Kui korra on nakatutud, jääb herpeseviirus kogu eluks organismi ning seda välja ravida pole võimalik. Ühel jääbki esmane haigestumine viimaseks, teisel tuleb tüütu vill ikka ja jälle tagasi.  

Kui korra on nakatutud, jääb herpeseviirus kogu eluks organismi  ning seda välja ravida pole kahjuks võimalik, rääkis perearst Iris Koort. Mõnikord jääb esimene haigestumine viimaseks, on aga tema sõnul on ka neid, kellel herpeselööve huulele (või ka mujale) kipub üsna sageli tekkima.

Ohatist ehk külmavilli tekitab herpeseviirus, mis levib inimeselt inimesele enamasti otsese kontakti (suudlemine) aga ka viirusega saastunud esemete (tass, huulepulk) kaudu. Huuleohatist tekitab enamasti HSV1 viirus ning genitaalpiirkonna herpeslöövet HSV2, mis levib seksuaalkontakti kaudu.

Ohatis tabab siis, kui tervis on nõrgem

«Herpese ilmnemist võib võtta ka kui märguannet mingil põhjusel nõrgenenud immuunsusest, sest uus avaldumine sõltub enamasti immuunsüsteemi seisundist,» rääkis Koort. Perearsti sõnul tekib ohatiselööve sageli just külmal aastaajal ning tihti eelneb või kaasneb ülemiste hingamisteede viirusnakkus. Külmetamine on mõlemal juhul pigem organismi immuunsust nõrgestav faktor kui haiguse otsene põhjus, räägib Koort. 

Ohatise taasteket soodustab ka stress, trauma ja UV-kiirgus (pahatihti tekib ohatis just soojamaareisil).

Tavalise kergekujulise huuleherpese raviks piisab perearsti sõnul apteegi käsimüügis saadaolevatest vahenditest - atsükloviiri ja pentsükloviiri kreemid, mis sisaldavad herpesevastast toimeainet või Urgo ohatisegeel ja Compeed-ohatiseplaaster. Plaastrid loovad lööbekolde ümber kaitsva ja paranemist soodustava keskkonna ning takistavad bakteriaalse infektsiooni lisandumist. 

Raskemate haigusvormide korral on kasutusel suukaudse viirusevastase ravi kuurid ning vajadusel kasutatakse ka  ennetavat ravi samade ravimitega (ravikuuri pikkus on siis tavaliselt 6-12 kuud).

Kindlasti tuleks kiiresti arstile pöörduda silma piirkonda tekkiva ohatise puhul, rääkis Koort. Jääga hõõrumist, hambapasta määrimist lööbele jt rahva seas levinud ravivõtteid soovitavad nahaarstid pigem vältida. 

Kui ohutu on huulepulganäidise proovimine? 

«Kokkuvõtlikult võib öelda nii, et teadusuuringute andmetel võib herpeseviirus püsida erinevatel pindadel paarist tunnist kuni nädalani, paremini säilib see niiskes keskkonnas (näiteks huulepulk ja muud kosmeetikatooted),» rääkis Koort. 

Ja lisaks herpeseviirusele on võimalik huulepulgalt saada tervet hulka muid haigustekitajaid, näiteks soolenakkused, tuberkuloosibakter, rohkelt erinevaid muid haigustekitajaid. Perearsti sõnul võrdub huulepulgatesteri proovimine sisuliselt eelneva restoranikülastaja lusika või tassi kasutamisega, teadmata, kes ta oli ja mis haigusi põdes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles