Mis juhtub kehas, kui neelad nätsu alla?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: panthermedia.net / Craig Robinson

Kuigi levib müüt, et kogemata allaneelatud näts püsib kehas seitse aastat, on seda uskuda siiski jabur.

Kuna närimiskumm on suuremas osas sünteetiline, siis vastab tegelikult tõele fakt, et kunstlik osa nätsust on seedimatu, kirjutab Reader's Digest. Seeduda võib osa närimiskummist, näiteks mõni magusaine.

See aga ei tähenda, et näts jääks pikaks ajaks organismi või et oleks tark mõte nätsu sageli alla neelata. Maksimaalselt võib nätsu väljutamine organismist võtta kuni nädala, kuna organismil on seda ikkagi üsna raske töödelda.

Põhimõtteliselt ei erine nätsu liikumine kehas teiste toiduainete seedimisprotsessist. Küll aga võib see lihtsalt kauem aega võtta, sest soolestik püüab kuidagi nätsu lagundada. Nätsu pikem väljutamine organismist leiab aset seetõttu, et söödud toit liigub esmalt perioodiliselt peensoolde, siis suunatakse see järgmisena käärsoolde ning lõpuks väljub näts väljaheitega.

Kui nätsu sagedasti alla neelata, võib see tipneda sellega, et kleepuv näts moodustab enda ümber besoaari ehk seedumatutest ainetest tekkinud moodustise. See omakorda võib põhjustada juba seedehäireid ja kõhuvalu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles