Ebakindlalt kõndiv inimene ei pruugi olla alkoholi tarvitanud

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Screlosis multiplex põhjustab kõndimishäireid.
Screlosis multiplex põhjustab kõndimishäireid. Illustratsioon: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Scanpix

Sotsiaalministeerium jagab videot sclerosis muliplex'i diagnoosiga Piret-Karini kogemusest eelarvamustega.  

Piret-Karin räägib, kuidas eelarvamused on tihti ekslikud ja neid on parem vältida. Ebakindel kõnnak ei tähenda automaatselt, et inimene on alkoholi tarvitanud: tal võib olla sclerosis multiplex või mõni muu liikumist häiriv haigus. 

Sclerosis multiplex on krooniline haigus, mis võib tihti kaasa tuua puude ja on kõige levinum neuroloogiline haigus 20–40-aastaste inimeste seas. Kogu maailmas on üle kahe miljoni multiskleroosi haiget, Eestis on neid orienteeruvalt 1500.

Haiguse algus on väga mitmepalgeline, mistõttu ei avasta inimesed sümptomeid piisavalt varakult, et õigeaegselt arsti poole pöörduda. Varane diagnoos tähendab rohkemaid ravivõimalusi ja võimaldab haiguse kulgu muuta inimesele positiivsemas suunas, et  säilitada paremat elukvaliteeti.

Sagedasemad sümptomid võivad olla nägemishäired, tasakaalu halvenemine, kõnetakistus ja muud neuroloogilised sümptomid, mida pole patsiendil varasemalt esinenud.

Allikas: Kliinik.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles