Perearst Külvi Peterson: maakohas on tegemist, et patsient tuleks vastuvõtule kainena (2)

Triin Ärm
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liigne alkohol kahjustab organismi.
Liigne alkohol kahjustab organismi. Foto: Panther Media / Scanpix / Csaba Deli

Kui inimene saaks 24 tundigi peale võtmata olla, siis saaks juba raviga alustada, aga teinekord ei suudeta ka seda aega vastu pidada, rääkis Tallinnas perearsti ametit pidav Külvi Peterson, kes asendas mullu perearsti Lõuna-Eestis Moostes.

«Pärast viiendat-kuuendat kuupäeva näib mulle, et külas joovad kõik. Joovad, kuni raha otsa saab. Üks ütles veel, et oleks raha natukenegi rohkem, jooks kogu aeg,» kirjeldas ta olukorda Lõuna-Eestis pärast palgapäeva, kirjutab väljaanne Pealinn. Ta lisas, et eks linnades juuakse ka, aga see toimub kuidagi varjatumalt. 

Petersoni sõnul tulevad vähesed perearsti juurde sõltuvusprobleemiga. «Ikka on põhjuseks kas kõrge vererõhk, soov analüüse teha või midagi muud,» tõdes ta. 

Väikeses kohas tunnevad kõik kõiki ja suhtumine on kahetine. Üldiselt viinaviga ei tunnistata või siis öeldakse lihtsalt, et «ah, mis tast ravida, ta on ju joodik». Kohe pääseb jutt lahti, kui keegi on käinud psühhiaatri vastuvõtul, et «näe see ja see pandi hullumajja». Sellise suhtumise juures näib sõltuvusprobleemide lahendamine võitlusega tuuleveskitega.

Poole aasta jooksul määras perearst Külvi Peterson Moostes sõltuvusravi kümmekonnale inimesele, kellest vaid üks on pärast tagasisidet andnud, et kõik läheb hästi ja inimene on rõõmus. Üks kümnest on aga ka paraku surnud, tõsi, mitte otseselt alkoholi tarvitamise tõttu.

Peterson tunnistab, et sõltuvusravikeskusi on Eesti kohta vaid neli-viis, mida on ilmselgelt vähe, ka raviks ja nõustamiseks on raha napilt. Psühhiaatreid aga napib suurteski keskustes, ammugi siis veel maapiirkondades.

Loe pikemalt Pealinnast.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles