Naisel murdus tugeva köhimise tõttu roie

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laik naise kehal (pildil A) ja katkine roie (pildil B).
Laik naise kehal (pildil A) ja katkine roie (pildil B). Foto: New England Journal of Medicine

66-aastane USA naine pöördus arsti poole, sest teda oli viimased kaks nädalat kimbutanud kuiv köha ja valu paremal küljel.

Viis päeva hiljem sai ta diagnoosiks ülemiste hingamisteede infektsiooni, kuid talle välja kirjutatud ravimid ei töötanud, kirjutatakse ajakirja New England Journal of Medicine raportis. 

Naise läbivaatuse käigus selgus, et ta kehal on suur tume laik ning oli selge, et tegemist pole nn külmetushaigusega. 

Massachusettsist pärit naisele tehti kompuutertomograafia uuring, mis näitas, et ta üheksas roie on katki ja paigast ära. Järgmised uuringud kinnitasid, et naisel on läkaköha, kuigi teda oli selle haiguse vastu kaheksa aastat tagasi vaktsineeritud. Patsiendi sõnul polnud ta ühegi seda haigust põdeva inimesega kokku puutunud. 

Tavaliselt ei põe täiskasvanud läkaköha väga tõsiselt, kuid mõningatel juhtudel võivad sellega kaasneda tüsistused, sh roidemurrud. Haiguse alguses viitavad sellele haigusele tilkuv nina, punased ja vesised silmad, valus kurk ning veidi tavapärasest kõrgem temperatuur. Intensiivsem köhimine hakkab tavaliselt nädal hiljem. 

Naisele kirjutati välja antibiootikumid ja ta saadeti operatsioonile. Pärast seda paranes ta täielikult. Lisaks raviti ka naisega tegelenud meditsiinitöötajaid, temaga kokku puutunud sõpru ja pereliikmeid, et nad haigeks ei jääks.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles