Külm nina võib viidata töisele ülekoormusele

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: panthermedia.net / Craig Robinson

Uue uuringu kohaselt võib nina temperatuur sõltuda sellest, kui tõhusalt parajasti mõttetööd teed ning kas kannatad ülekoormuse all. 

Nottinghami ülikooli teadlased võtsid ette 14 vabatahtlikku ning avastasid analüüside käigus, et mida rohkem olid nad vaimselt koormatud, seda külmem oli nende nina, vahendab Independent.

Osalejate peal kasutati termokaameraid, et jälgida neid mõttetööd nõudvaid ülesandeid lahendamas. Inimesi jälgides selgus tugev seos nina temperatuuri ja ajule suunatud koormuse vahel – aju pidi tõhusamalt töötama, et pingelises olukorras tagada näos vajalik verevool.

«Eeldasime, et aktiivne mõttetöö toob kaasa inimeses füsioloogilisi muutusi, kuid otsene seos töökoormuse ning nahatemperatuuri vahel oli üllatav ja muljetavaldav leid,» sõnas uurimisrühma juht dr Alastair Campbell Ritchie. Samas märkis ta, et tulemus oli üsna vastuoluline, kuna nad ei oodanud, et pinge all inimese nina külmemaks läheb.

Ta pani ette, et termokaamerad võiksid olla kasulikud isegi töökohal, et aru saada, kas töötaja on ületöötanud ning see võiks tööpostil olles juba otseselt kahjustada tema sooritusvõimet.

Uuringu autorid asuvad koostööle näiteks Airbusi lennukiettevõttega, mis laseb termokaamerad paigaldada kokpittidesse, et jälgida sel viisil pilootide vaimset koormust.

Uuring avaldati meditsiiniajakirjas Human Factors. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles