Munitsipaalperearstile koguneb raske kontingent

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõmme tervisekeskus.
Nõmme tervisekeskus. Foto: Priit Simson

Tallinna Nõmme munitsipaalperearstikeskuse perearsti Jaanika Viilupi nullnimistu on kasvanud umbes 500 inimeseni. Keskuse juhataja Eve Karmo sõnul on kogunenud kontingent raske, kuna enamik patsiente on eakad ja krooniliste haigustega.


Karmo selgitas ajalehele Meditsiiniuudised, et huvi linna perearstide vastu on suur, kuid kõiki soovijaid nad siiski vastu ei võta. Konkreetselt on ära öelda tulnud ühele paidelasele, kes tahtis perearsti vahetada põhjusel, et Paides pole seda võimalik teha ja et tema samas oma perearstiga läbi ei saa.

Huvi on tundnud ka mitmed pealinna teiste linnaosade ja ka Harjumaa inimesed, kes tahaksid arsti vahetada aga lihtsalt uudishimust. Neilegi on soovitatud ikka oma elukohajärgse arstiga edasi suhelda.

Need inimesed, kes on Viilupi nimistusse ikkagi võetud, on arsti vahetanud kas siis elukoha muutuse vms põhjusel, kuid nendegi hulgas on inimesi, kel suhe oma vana perearstiga ei klappinud. Karmo kinnitas, et nad pole kedagi teiste perearstide nimistutest üle meelitanud ega kavatsegi seda teha.

Kuna keskuses on praegu palgal kaks perearsti, siis pole avatud ka laupäevane vastuvõtt, mida Tallinna juhid keskust luues lubasid. «Oleme kõigile öelnud, et me ei paku 24/7 teenust,» ütles Karmo, ning lisas, et laupäevaseid vastuvõtte ei alustata nii kaua, kuni keskuses on tööl vaid kaks perearsti. Lisaks pole Karmo sõnul laupäeval arsti juurde saamise vastu huvigi tuntud.

Kokku on kaks nädalat avatud olnud munitsipaalperearstikeskuse arstid käinud kahe peale neljal koduvisiidil, mis kõik olid põhjendatud. «Ega arst niisama koju lähegi, kõigepealt uurib kojukutse põhjust registraator, kes annab info edasi arstile, kes helistab siis patsiendile tagasi ja siis teeb arst alles otsuse,» selgitas Karmo.

Ta lisas, et erinevalt teistest, ei pea munitsipaalperearsti patsient koduvisiidi eest maksma. Koduvisiidi hind on teistel eraettevõtjana tegutsevatel perearstidel umbes 3,2 eurot, alla kaheaastase lapse koduvisiit peab kõigil tasuta olema.

Karmo tahab keskusesse tööle kokku nelja perearsti, kuid huvi munitsipaalperearsti kohta pole tema sõnul kiita. «Me otsime kogu aeg. Et keskus korralikult end majandaks, oleks vaja nelja arsti ja nelja nimistut,» möönis ta. Lisaks Jaanika Viilupile on keskuses tööl perearst Epp Evard, kes tuli sinna koos oma nimistuga Kalamaja perearstikeskusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles