Euroopa Nõukogu: mobiilid ja traadita internet tuleks koolides ära keelata

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Nõukogu komisjoni hinnangul ohustavad mobiiltelefonid ja traadita internetiühendus inimeste ja eelkõige laste tervist.
Euroopa Nõukogu komisjoni hinnangul ohustavad mobiiltelefonid ja traadita internetiühendus inimeste ja eelkõige laste tervist. Foto: SCANPIX

Euroopa Nõukogu komisjoni hinnangul ohustavad mobiiltelefonid ja traadita internetiühendus inimeste tervist ning need tuleks koolides ära keelata.


Komisjon uuris selliste tehnoloogiate potentsiaalset kahju inimeste tervisele ning jõudis järeldusele, et laste kaitsmiseks tuleks koheselt midagi ette võtta, kirjutas The Telegraph.

Raportis viidati asjaolule, et potentsiaalset ohtu kujutavad endast ka juhtmeta telefonid ning beebimonitorid, mis baseeruvad sarnasel tehnoloogial ning mida kasutatakse laialdaselt paljudes kodudes.

Kardetakse, et traadita internetiühendusega seadmete poolt tekitatud elektromagnetkiirgus võib põhjustada vähki ja mõjutada alles arenevat aju.

Komisjon jõudis järeldusteni, et liikmesriigid peaksid:

• Kehtestama pikaajalise kokkupuute piirmäärad selliste mikrolainetega, mida tekitavad mobiiltelefonid.
• Kehtestama toodetele kindla märgistuse, mis viitaks elektomagnetvälja olemasolule ning kasutamisega seotud terviseriskidele.
• Keelama täielikult mobiiltelefonide ja traadita internetiühenduse kasutamise koolides.
• Korraldama teavituskampaaniaid lastele ja noortele, teadvustamaks selliste seadmete kasutamise terviseriske.
• Tõhustama vähemohtlike antennide ja mobiiltelefonide uurimist.

Järelduses seatakse kahtluse alla Maailma Tervishoiuorganisatsiooni hinnang, et elektromagnetväljadega kokkupuutumisel on risk inimese tervisele väga väike või see puudub üldse.

Tervishoiutöötajad ja telekommunikatsiooni eksperdid on jagunenud mobiiltelefonide ja muude traadita seadmete ohtude osas kaheks. Briti mobiilside ja tervishoiu uurimisprogrammis toodi 2007. aastal välja, et mobiiltelefonide ja tervishoiuriskide vahel ei ole mingit seost, ent hetkel viiakse läbi põhjalikumat mobiiltelefonide pikaajalise mõju uuringut.

Teisedki uurijad on leidnud, et lühiajalise mobiili kasutamise ja vähi riski vahel seost pole. Eelmisel aastal avaldatud põhjalikus epidemioloogilises uuringus jõuti järeldusele, et mobiili kasutamine kümne-aastase perioodi vältel ei suurenda vähiriski.

«Hetkel on kahjulikest mõjudest väga vähe tõendeid. Mobiilide ja traadita ühenduste keelamine koolides on minu hinnangul ilmne liialdus,» ütles professor Les Barclay mobiilside ja tervishoiu uurimisprogrammist.

«On tekkinud potentsiaalsed küsimused, kas mobiiltelefonidel võivad olla kognitiivsed tagajärjed ning kas need võivad mõjutada und,» ütles Londoni Imperial College’i professor Paul Elliot, kes juhib laiaulatuslikku rahvusvahelist mobiiltelefonide kasutamise pikaajalise mõju uuringut, millesse on kaasatud 200 000 inimest.

«Mobiiltelefonide tehnoloogia on ilmselgelt äärmiselt kasulik, ent me peame kindlaks tegema potentsiaalsed tervisemõjud. Kuna mõju lastele pole veel siiani uuritud, tuleb seda kindlasti teha. Niikauaks on aga soovitav kasutada mobiili võimalikult vähe,» lisas Elliot.

Briti terviseameti eestkõneleja sõnul uuritakse kõiki olemasolevaid teaduslikke materjale: «Meie soovitused on jätkuvalt samad. Lapsed peaksid mobiiltelefoni kasutama ainult olulistel juhtudel ning kõned peaksid olema võimalikult lühikesed.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles