Lugeja küsib: kas läbi klaasi päikest võttes saab D-vitamiini

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läbi akna on mõnus päikest võtta, kuid D-vitamiini nii ei omasta.
Läbi akna on mõnus päikest võtta, kuid D-vitamiini nii ei omasta. Foto: Arne Trautmann/PantherMedia / Arne Trautmann

«Kas läbi aknaklaasi päikest võttes on võimalik D-vitamiini omastada?» küsis Postimehe Terviseportaali lugeja. 

«Ei, D-vitamiini tekkeks vajalik UVB kiirgus klaasi praktiliselt ei läbi ja sel viisil inimene D-vitamiini ei saa,» ütles peremeditsiini dotsent Marje Oona.

Selleks, et saada toiduga päevas keskmiselt 10 µg D-vitamiini, peaks nädalas sööma kokku näiteks 150 grammi kuumtöödeldud puhastatud lõhet (ca 33 µg), 150 grammi kuumtöödeldud puhastatud räimi (ca 34 µg), kolm keedetud muna (ca 5 µg). Lisaks võib alati tarvitada ka D-vitamiiniga rikastatud tooteid, näiteks piimatooteid, rääkis Tervise Arengu Instituudi mittenakkushaiguste ennetamise osakonna juhataja Anneli Sammel.

Eestis on ka väljas piisavalt tugeva kiirgusega päikest vaid maist kuni septembrini. Tähtis on mainida, et kui kasutame päikesekreemi, siis meie keha päikesevitamiini ei saa. Seetõttu ongi parim viis selle omandamiseks suvel tavariietes ringi liikuda. Suvel piisab Eestis vaid 15 minutist päevase päikese käes, et vajalik D-vitamiini kogus kätte saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles