Peavaludel leiti seos ärevuse ja depressiooniga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valu ei pea kannatama.
Valu ei pea kannatama. Foto: Panther Media / Scanpix / Andriy Popov

Küsitlustest selgus, et eri tüüpi peavalude ja psühhiaatriliste haiguse koosesinemise vahel on kindel seos. Eriti tugev seos on just migreeni ja ärevuse ning ravimitekkelise peavalu ja ärevuse vahel.

Paljudes uuringutes on näidatud migreeni koosesinemist ärevuse ja depressiooniga, vahendab Med24. Peavalu ja psühhiaatrilise seisundi seose kindlaks tegemine on oluline, sest komorbiidsete haiguste sümptomaatika võib sünergistlikult summeeruda, haigused võivad teineteise ravi mõjutada ning sel juhul peaks ühe haiguse diagnoosimisel patsienti uurima ka teiste haiguste suhtes,

Seose uurimiseks korraldati 2008. aasta novembrist kuni 2009. aasta augustini täiskasvanute seas küsitlus kümnes Euroopa Liidu liikmesriigis. Küsitluste tulemuste põhjal jaotati uuritavad rühmadesse: migreeni, pingetüüpi peavalu, tõenäolist migreeni, tõenäolist pingetüüpi peavalu ning ravimitekkelist peavalu põdevad inimesed.

Kõige sagedasem oli pingetüüpi peavalu (39 protsenti), teisel kohal migreen (35 protsenti) ning sageduselt kolmandana esines ravimitekkelist peavalu (3 protsenti). Migreeni esines 43 protsendil naistest ja 27 protsendil meestest, pingetüüpi peavalu vastavalt 38 protsendil ja 41 protsendil, ravimitekkelist peavalu 4 protsendil ja 2 protsendil.

Uuritavatel esines ärevushäireid rohkem kui depressiooni (vastavalt 14 protsendil ja 6 protsendil), nii ärevust kui ka depressiooni esines rohkem naistel (ärevust 18 protsendil ja depressiooni 6 protsendil). Meestest esines ärevust 10 protsendil ja depressiooni 5 protsendil. Nii ärevust kui ka depressiooni esines rohkem koos migreeni ja ravimitekkelise peavaluga, kuid mitte koos pingetüüpi peavaluga – see esines sagedamini koos ainult ärevusega.

Erinevat tüüpi peavalude puhul esineb korrelatsioon peavaluepisoodide ja psühhiaatriliste häirete esinemissageduse vahel. Krooniline migreen, krooniline pingetüüpi peavalu ja ravimitekkeline peavalu, mille puhul peavalusid esineb enam kui 15 päeval kuus, on seotud ka sagedasema ärevuse ja depressiooni esinemisega. Lisaks on näidatud, et migreeni põdevatel inimestel on ärevuse ja/või depressiooni esinemine ravimitekkelise peavalu väljaarenemise riskitegur.

Loe ka Med24st.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles