Kirurg annab nõu: kuidas ennetada soolevähki?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hootised kõhuvalud võivad mõnikord viidata soolevähile.
Hootised kõhuvalud võivad mõnikord viidata soolevähile. Foto: Andriy Popov / PantherMedia

Ennetusmeetoditega on võimalik vähendada soolevähi esinemist ja vähisurmade arvu. Vähiennetuses tuleb aga eristada riskifaktoreid ja kaitsvaid meetmeid. 

Tegurid, mis tõstavad riski vähki haigestuda on vähiriskifaktorid ja kõik tegurid, mis alandavad vähiriski on kaitsvad faktorid, vahendab veresoontekirurg Veronika Palmiste oma sotsiaalmeedia kontol

Osasid riskifaktoreid on võimalik ära hoida, kuid kõiki mitte. Kahjuks on nii, et kuigi riskifaktoritest hoidumine ja kaitsvate faktorite toetamine alandab vähki haigestumiseriski, ei garanteeri see, et inimene vähki ei haigestu.

Olulisemad meetodid, kuidas ennetada vähi teket

  • Tervislik elustiil ja toitumisharjumused
  • Vältida tegureid, mis võivad vähki tekitada (nt. suitsetamine, ülekaal)
  • Ravida vähieelseid seisundeid

Tänapäevaks on teada soolevähi suuremad riskifaktorid

  • Kõrge vanus
  • Perekonnas esinenud soolevähk
  • Alkoholiga liialdamine (üle kolme ühiku päevas)
  • Suitsetamine
  • Ülekaal

Kaitsvad faktorid , mis langetavad vähki haigestumisriski

  • Füüsiline aktiivsus
  • Aspirin (pole väga selge kuidas ja millises doosis) 
  • Vähieelses staadiumis soolepolüüpide õigeaegne eemaldus

Kuigi ravitulemused on paranenud, diagnoositakse veerand käär- ja pärasoolevähi ehk jämesoolevähi juhtudest hilises ehk neljandas staadiumis, selgub Tervise Arengu Instituudi (TAI) ja Tartu Ülikooli Kliinikumi läbi viidud uuringust.

Käär- ja pärasoolevähk moodustab Eestis 10 protsenti kõigist pahaloomulistest kasvajatest. Esmajuhtude arv on pidevalt suurenenud: kui 1995−1999 diagnoositi aastas keskmiselt 614 juhtu, siis 2010−2014 juba 885 juhtu. Oluliselt kasvas 75-aastaste ja vanemate patsientide osakaal (praegu 44 protsenti).

Paranemine ja elulemus sõltub õigeaegsest avastamisest

«Kaugelearenenud kasvajatega patsientide osakaal on Eestis suurem kui Põhjamaades ja Lääne-Euroopas ning vähidiagnoosiga inimeste elulemus ja edasine paranemine sõltub õigeaegsest diagnoosimisest ja ravist,» ütles TAI epidemioloogia ja biostatistika osakonna juhataja Kaire Innos. Seetõttu on vajalik 2016. aastal alustatud jämesoolevähi sõeluuringu täismahus elluviimine ning selle rahvastikupõhisuse ja kvaliteedi tagamine. Lisaks vähi varasele avastamisele saab sõeluuringu abil diagnoosida vähieelseid seisundeid ja seegapidurdada vähihaigestumuse tõusu ning vähendada kulutusi vähiravile.

Käesoleval aastal on jävesoolevähi sõeluuringule oodatud 1954., 1956., ja 1958. aastal sündinud ravikindlustatud mehed ja naised. Sõeluuringu kohta saab lisainfot Haigekassa kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles