5 lihtsat joogapoosi, mis parandavad rühti

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joogatund.
Joogatund. Foto: panthermedia.net / Wavebreakmedia ltd / Scanpix

Kehv rüht on tänapäeval aina levinum probleem, sest palju tehakse sundasendis istuvat tööd ning vaadatakse kössis istudes nutiseadmeid, mis süvendavad samuti rühiprobleeme.

«Sage kühmus istumine või põhjustada pingeid nii seljas, õlgades kui ka alakõhus, mis võib omakorda viia selgroo vigastuseni,» nentis füsioterapeut Erica Meloe. Kummargil istumise harjumus on inimeses kerge juurduma, mis tekitab pingeid kaelas, raskendab vereringlust ning võib tekitada isegi peavalusid.

Joogatreener Kristin McGee pakub portaalis Health välja viis joogapoosi, mis sobivad ka algajatele ning aitavad kehal püsida pingevaba ja tervena. 

Foto: Tom Corbett

Harjutus nr 1: lama maas kõhuli matil, siruta jalad välja ning tõsta õhku. Seejärel siruta sirgelt selja taha käed ja pane need sõrmseongusse. Hinga sisse, tõsta pea ning vaata otse. Välja hingates tõsta ülakeha matilt õhku. Samal ajal siruta nii käsi kui jalgu. Hoia kõhulihased pingul, säilita asendit mõned sekundid ning ära unusta hingamist. 

Foto: Tom Corbett

Harjutus nr 2: alusta asendit, olles põlvili ning pannes parema põlve 90-kraadise nurga alla. Vasak käsi aseta sirgelt maha ning parema käega haara vasakust kõverdatud jalast. Kui sa jalast kinni võtma ei ulatu, võid appi võtta kummilindi, panna selle jala ümber ning haarates lindist. Hoia asendit ning jälgi, et õlad ega rind poleks liialt pinges, vaid avatud. Korda sama teise poolega. 

Foto: Tom Corbett

Harjutus nr 3: lama kõhuli, jalad pikaks sirutatud ning käed külgedel, peopesad maas. Rulli end üles parema õla peale, kõverda samal ajal vasakut jalga ning pane jalatald vastu maad. Too vasak käsi parema juurde ning pane käed sõrmseongusse. Kui sa seda tegema ei ulata, hoia mõlema käega kinni väiksest käterätist. Käed olgu sirged, et tunneksid seljas venitust. See harjutus on hea just käte, õlgade ja randmete pinge leevendamiseks. Korda sama teise poolega. 

Foto: Tom Corbett

Harjutus nr 4: astu parema jalaga sirgelt ette, vasak jalg olgu sirgena taga. Paremat põlve võib kergelt ettepoole painutada. Kummarda ning siruta käed esmalt ette, seejärel aseta käed selja taha, hoia kinni oma küünarnukkidest. Pead ja kaela võiks üritada lõdvestada ning pea isegi lõdvalt rippu lasta, sest see vähendab kuklas ja kaelas olevaid pingeid. Korda sama teise poolega. 

Foto: Tom Corbett

Harjutus nr 5: seisa koerapoosis, jalad põlvedest kõverdatud. Tõsta parem põlv üles umbes puusa kõrgusele ning haara vasaku käega jalalabast. Välja hingates püüa jalga tõsta nii kõrgele, kui suudad. Samal ajal peaksid tundma venitust nii jalas kui ka käes. Kõhulihaseid peaks üritama pinges hoida. Korda sama teise poolega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles