Sparglis, kanalihas ja mereandides sisalduv aine võib olla vähi lemmiktoit

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grilled asparagus and slice of lemon
Grilled asparagus and slice of lemon Foto: Olga Sergeeva/PantherMedia / Olga Sergeeva

Hiirtega tehtud uuringus selgus, et rinnavähi kasvaja arenes ja levis kehasse aeglasemalt, kui katsealused ei saanud enam aminohapet asparagiini. 

Cambridge´i ülikooli teadlaste sõnul on aina rohkem tõendeid sellest, et toit mõjutab vähi kasvamist ja levimist. Teadusajakirjas Nature avaldatud loomkatse näitas, et rinnavähi kasvajal oli raske areneda, kui toidust eemaldati asparagiin, vahendab BBC

Asparagiini leidub sparglis, kanalihas ja mereandides. See on aminohape, millest luuakse valke. Suurbritannia Cambridge´i ülikooli vähiuuringute keskus uuris toitaine mõju hiirte rinnavähile. Tavaliselt surid hiired mõne nädalaga peale kasvaja levikut kehasse. Kuid, kui hiirtele anti madala asparagiinisisaldusega toitu või asparagiini blokeerivaid ravimeid, ei arenenud kasvaja nii kiiresti.

Aina rohkem tõendeid näitavad, et kindlat tüüpi vähid on sõltuvuses kindlatest ainetest toidus. Tulevikus saaks neid teadmisi kasutada patsiendile spetsiaalse dieedi loomiseks või ravimite arendamiseks, mis muudavad toitained kasvajale ligipääsmatuks.

Algne kasvaja on harva surmav, kuid metastaasid või kasvaja levimine ülejäänud kehasse võib selleks osutuda. Vähirakk peab levimiseks tohutult muutuma – peab õppima end põhikasvajast välja murdma, vereringes ellu jääma ja kehas edasi arenema. Teadlased arvavad, et just nendeks protsessideks on vähirakul vaja asparagiini.

Ravimiga L-asparaginase ravitakse juba ägedat lümfoblastilist leukeemiat, mis sõltub asparagiinist. Kuigi edasised uuringud on veel vajalikud, arvavad Cambridge´i teadlased, et seda ravimit võiks ka rinnavähi puhul kasutada.  

Uuringu tegijad ei soovita inimestel ilma arstiga nõu pidamata täielikult mingit toidugruppi välja jätta. Küll aga soovitavad jälgida tervislikku ja mitmekesist dieeti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles