Viis põhjust, miks pupillid võivad olla laienenud

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arsti juurde peaks kohe pöörduma siis, kui ainult üks pupill on suurenenud.
Arsti juurde peaks kohe pöörduma siis, kui ainult üks pupill on suurenenud. Foto: Alexey Romanov/PantherMedia / Alexey Romanov

Silmamustade normaalset reageeringut valgusele võivad mõjutada haigused, traumad või ravimid. 

Pupillid laienevad ja kitsenevad päeva jooksul pidevalt, kuid kui need võivad ka paigale jääda ja valgusele enam mitte nii efektiivselt reageerida. WebMD toob välja mõne põhjuse, miks pupillid laienevad. 

Ravimid

Ravimid võivad mõjutada pupille kontrollivaid lihaseid ja takistada neil valguse mõjul kitsenemast. Mõni ravim, mis seda võivad teha, on näiteks südame rütmiprobleeme, kõhu- ja mürgistusprobleeme ravivad rohud, mõni antihistamiin ehk allergiarohi, iiveldust ravivad rohud, krampide ravimid.

Narkootikumid

Laienenud pupillid võivad viidata sellele, et inimene on narkootilise aine mõju all. Ained mõjutavad pupilli laiendavaid lihaseid ja aeglustavad pupilli reaktsiooni valgusele. Seega jäävad pupillid suureks isegi ereda valguse käes. Narkootikumiks võib olla kokaiin, amfetamiin, LSC või ecstasy.

Ajuvigastus või -haigus

Surve, mis koguneb ajus peale peavigastust, rabandust või kasvajat võib silmaiirise lihaseid kahjustada. Need lihased panevad tavaliselt pupilli laienema või kitsenema. Üks või mõlemad pupillid võivad jääda paigale laienenud asendisse ega reageeri enam valgusele. Kui see juhtub, tuleks kohe arsti poole pöörduda. 

Silmavigastus

Silma vigastamine võib kahjustada silmaiirise lihaste närve. See võib juhtuda ka peale silmaoperatsiooni, näiteks hallkae eemaldamisel või sarvkesta siirdamisel.

Healoomuline episoodiline ühe pupilli laienemine

See seisund tähendab, et ainult üks pupill on laienenud. See on healoomuline, sest ei ole seotud ühegi tõsise haigusega, kuid mõnel juhul võib see põhjustada noortel naistel migreene. Pupill läheb enamasti tagasi tavalisse suurusesse mõne tunniga, kuid see võib kesta ka päevi.

Millal peaks arsti juurde pöörduma?

  • Silmaarsti või perearsti juurde peaks minema kontrolli, kui pupillid on laienenud ega reageeri enam eredale valgusele.
  • Kohe peaks abi otsima siis, kui pärast peatraumat paistavad pupillid suuremad, eriti siis, kui suurem on ainult üks pupillidest.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles