Allergiline nohu: kuidas vabaneda pidevast ninakinnisusest

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allergiline nohu võib nuuskama panna lausa aastaringselt.
Allergiline nohu võib nuuskama panna lausa aastaringselt. Foto: Elena Elisseeva/PantherMedia / Elena Elisseeva

Allergiline nohu lööb välja enamasti kui puututakse kokku allergeeniga, nohuga kaasneb aevastamine ja mõnikord ka silmade sügelus. 

Allergiline nohu ehk allergiline riniit on ülitundlikkusreaktsiooniga kaasnev haigus, mis ilmneb allergeeni toime tagajärjel. See võib olla püsiv ehk esineb aasta ringi, või vahelduv ehk hooajaline, kirjutab tervisenõustamise portaal Kliinik

Allergilise nohu puhul on tavaliselt põletikulised nii nina limaskest kui ka ninakõrvalurked ja kuulmetõrved ning kaasneda võib allergiline silma sidekestapõletik ehk konjunktiviit.

Allergilist nohu iseloomustab:

  • aevastamine,
  • ninasügelus,
  • vesine eritis ninast,
  • limaskesta tursest tingitud ninakinnisus.

Õietolmuallergiast põhjustatud nohule ning loomakarvadest ja -kõõmast tingitud nohule lisandub silmade sügelus. Tolmulestaallergia tekitab tavaliselt ninahingamise takistust, nohisevat hingamist, mis on eriti häiriv hommikuti.

Põhjusallergeeni väljaselgitamiseks teeb allergoloog nahatorketestid allergeenilahustega. Parim allergilise nohu ärahoidmise viis on vältida kokkupuuteid põhjusallergeeniga ning ärrititega, nagu tugevad parfüümid, tubakasuits või peen tolm. 

Ravi on allergiavastane

Raviks kasutatakse allergiavastaseid tablette, mille toime saabub juba tunni jooksul. Pideva ninakinnisusega kulgeva nohu raviks on soovitatav ninna pihustada põletikuvastaseid aerosoole, mille toime ilmneb küll alles nädala jooksul, kuid neid võib tarvitada pikka aega.

Vajaduse korral ravimeid kombineeritakse. Nn ninaavajaid, mis ahendavad nina limaskesta veresooni ja seeläbi vähendavad turset, võib kasutada vaid nädala jooksul, sest pikaajaline tarvitamine tekitab omakorda limaskesta turset ja ravimist tingitud nohu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles