Mis on Eesti inimeste pika eluea saladus? (1)

Triin Ärm
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sünnipäevatort.
Sünnipäevatort. Foto: Panther Media/Scanpix

Kuigi tänapäeval elab üha rohkem inimesi järjest kauem, ei jõua enamik siiski saja või rohkema aastani. Mida teha, et see verstapost ületada?

Tänavu 6. jaanuaril saja-aastaseks saanud Ermina Nõmme sõnul on tema pika ea saladus õnnelik elu. Praegugi iseseisvalt ringi toimetav ja trepist üles-alla käiv proua sündis 1918. aastal Venemaal. Tema elulugu saab pikemalt lugeda siit. 

«Hea mõte on alati naeratada ja teha elu rõõmsamaks,» soovitas Linda Erika Kääramees eelmise aasta suvel, 99-aastaselt. Ta lisas, et ei pea kunagi viha. Naine võib küll pahandada, kuid ei vihasta. Ta nimelt arvab, et vihkamine on see, mis teeb inimese vanaks. «Kui tahate noor olla, ärge kunagi vihake, armastage!».

Lisaks usub Linda Erika jumalasse, see annab talle palju jõudu. «Õnnelik on see, kes saab teha tööd, mis talle meeldib, mida ta armastab,» lausus naine. Hakkaja Linda Erika võimleb igal hommikul, tavaliselt umbes 40 minutit. «Ma võimlen juba viiskümmend aastat ja mu tervis on hea».

Viljandimaal elav 103-aastane Sirvi Rõuk leidis, et tema pole oma pika eluea heaks midagi erilist teinud. «Kogu aeg olen töötanud. Ma käisin veel Viljandis lasteaias tööl, kui olin 77-aastane,» lausus ta. Küsimusele, mida on kõige toredam teha, vastas aga vanadaam naerupahvakuga. «Laiselda! Istud ja aeg läheb nii ruttu mööda, et ei saa arugi, kuhu ta läheb! Päev otsa toimetan, aga tööd pole kuskil näha,» teatas ta. 

104-aastane Gerta Virolane soovitas aga neil, kes ihkavad samuti nii kaua elada, olla kogu elu lõbus, mitte vihastada ega teisi klatšida. «Siis veab kaua välja,» kinnitas ta. 

Endisel õpetajal Felita Viiknal, kel täitus eelmise aasta suvel 103. sünnipäev, pole oma pikaealisuse saladuse küsimusele head vastust anda. «Ma ei tea, mis see võlujõud on, olen elanud nii, nagu antud on,» rääkis ta. Viikna tahab elada tagasihoidlikult ja on alati eelistanud niimoodi elada.

Noorena armastas Viikna väga sporti, käis ujumas, mängis tennist ja suusatas. Veel mõni aasta tagasi tegi hommikuvõimlemist. Ehk peitub kõrge ea põhjus ka lihtsas toidus, tänapäevaseid retsepte, mille juures läheb tarvis 20 vürtsi ja veel 15 koostisosa, Viikna ei kannata. «Minu lemmiktoit on mulgikapsas, äkki see on pikas eas süüdi,» pakus 102-aastane.

Mullu augustis 100-aastaseks saanud Lasnamäe elanik Maria Gridneva peab oma pikaealisuse saladuseks positiivset ellusuhtumist, distsipliini ja õiget režiimi.

Kuidas vananemist aeglustada?

  • Liigu juba noorelt.
  • Eelista värsket segatoitu, söö vähem «parim enne möödas» toitu.
  • Tarbi eri firmade tooteid, sest neis kasutatakse erinevaid lisaaineid.
  • Söö palju värvilisi aedvilju.
  • Jälgi kaalu. Täiskasvanuna võiks kaalunumber püsida stabiilsena.
  • Kui kaal hakkab vanemas eas langema, mine arsti juurde.
  • Eakana säilita kehaline aktiivsus, kuid ära pinguta üle.
  • Kui märkad järske muutusi, mine kontrolli.
  • Pea meeles, et positiivsel mõttel on suur jõud.

Allikas: geriaater, dr Kai Saks

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles