Kaheksa märki, mis võivad viidata peatsele südameinfarktile

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Senior having heart attack at home
Senior having heart attack at home Foto: Arne Trautmann/PantherMedia / Arne Trautmann

Infarkti üleelamine ja sellest paranemine sõltub eelnevast haigusloost ja sellest, kui kiiresti inimene meditsiinilist abi saab. Sümptomite tundmine võib päästa elu.

Infarkti puhul on aeg kõige olulisem. Kui vajalikku verevoolu piisavalt kiiresti ei taastata, võib süda saada jäädavaid kahjustusi. Seetõttu tuleb valu rinnus ja muid infarkti sümptomeid tõsiselt võtta, vahendab SC Now

Valu või ebamugavustunne rinnas

Ebamugavus rinnus võib varieeruda kergest kuni tõsiseni. Tihti esineb seda rinnakus, ühes või mõlemas õlas ja ülaseljas. Ebamugavustunne võib olla suruv valu, surve, pigistus. Valu rinnus on kõige levinum südameinfarkti sümptom, kuid kõik ei pruugi seda ühtemoodi tunda. Südameinfarkti läbi elanud inimesed on rääkinud pitsitavast tundest, otsekui ümber ülaselja ja torso tõmmatud paelast, mida nad tundsid vahetult enne infarkti. Seda tunnet võib samuti esineda lõuas, see sümptom on levinum naistel.    

Valu mujal kehas

Surve kõhus, seljas, kaelas, lõuas, ühes või mõlemas käes, on enne südameinfarkti väga tavaline. Samuti võib esineda hambavalu. Tavalised infarkti märgid on tuimus ja valu vasakus käes, kuid valu võib kanduda ka teistesse kehaosadesse.

Higistamine

Infarkti algamisest võib märku anda külm higi ilma igasuguse füüsilise pingutuse või nähtava põhjuseta. Riided võivad higist läbi imbuda ja nägu kahvatuda. See võib tekkida nii öösel kui ka päeval ja põhjuseks on arterite ummistumine. Südamel on raskem verd pumbata ja stimuleerida närvisüsteemi, mis kontrollib higistamist. Tulemusena üritab keha säilitada turvalist temperatuuri ja tekib liigne higistamine.

Üleliigne higistamine ei pruugi alati näidata infarkti, vaid olla teiste südameprobleemide märguandja. Ilma põhjuseta higistamist tuleks alati võtta tõsiselt ja rääkida sellest arstile.

Väsimus

Nädalad enne südameinfarkti tekib järk-järguline energiapuudus, mis lõppeb täieliku rampväsimuseni mõni päev enne infarkti. Lihtsad tegevused, näiteks kingapaelade sidumine, võivad olla kurnavad.

Hingeldamine

Naised on sageli rääkinud, et tundsid paaril päeval enne infarkti õhupuudust. Mõnel oli see nii tõsine, et ei suutnud isegi kõnelda. See sümptom tekib siis, kui süda ei jõua kopsudesse piisavalt verd tuua ning vedelik lekib kopsudesse ja põhjustab õhupuudust.

Gripilaadsed sümptomid

Paljud inimesed, kel on olnud infarkt, arvasid algul, et tegemist on gripiga. Sümptomid sarnanevad, kuid kulgevad erinevalt gripist ilma kõrge palavikuta. Pitsitus rinnas, õhupuudus, higistamine, iiveldus, tursumine ja köhimine võib sarnaneda gripile, kuid võivad viidata ka infarktile, seetõttu on kiire abiotsimine elupäästev.  

Pearinglus

Patsiendid kurdavad pearingluse üle ja mõni isegi minestab enne infarkti. Potentsiaalne oht on kukkuda ja vigastada pead või murda luid. Kõik, kes tunnevad nii tugevat pearinglust, et ei suuda normaalselt kõndida, peaksid rahulikult maha istuma ja abi kutsuma.

Ärevus

Tugev stress, mis põhjustab ärevust, on infarkti saanutele omane. Mõni kirjeldab seda kui tunnet eelseisvast hukatusest. See ongi keha viis öelda, et midagi on halvasti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles