Naine proovis migreenidieeti ning see muutis tema elu

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Migreen. Pilt on illustratiivne.
Migreen. Pilt on illustratiivne. Foto: panthermedia.net / Andriy Popov/scanpix

Elu migreeniga pole kergete killast. Ravimid aitavad seda leevendada, ent aina enam inimesi proovib selle vältimiseks hoopis toitumist muuta ning tulemused võivad olla üllatavad.

Christy Nelsoni esimene mälestus migreenist pärineb 3. klassist, vahendab Reader’s Digest. Ta meenutab piinavat peavalu, mille tõttu pidi ta koolist koju sõites bussiistmel kägarasse tõmbuma. Tal ei olnud lausa sõnu, et kirjeldada valu ulatust oma vanematele. Täna on naine 45-aastane vabakutseline kirjanik ja kommunikatsiooniinimene ning tal on vastus peavaludele, mis piinasid teda lapsest saati.

«Mu vanemad proovisid kõike – prillide kandmist, hambaravi jm. Kui jõudsin puberteediikka, läksid valud vaid hullemaks,» nentis ta. Nii nagu tema, kannatavad veel miljonid inimesed üle maailma sarnaste valude käes pea igakuiselt. Kui naine kohtas 24-aastaselt oma tulevast abikaasat, oli ta loobunud migreenile ravi otsimisest, vaid oletas, et see jääbki tema elu osaks.

«Kannatasin pidevalt migreenihoogude käes. Kumbki meist ei teadnud, milline näeks välja elu ilma nendeta,» meenutas ta. Vahel tarbis naine suurest meeleheitest ka mitut ravimit korraga, sest migreeni võisid vallandada üsnagi suvalised asjad, näiteks lõhnaküünla nuusutamine.

Ühel hetkel soovitati naisel aga süveneda rohkem oma menüüsse ning võimalikku toidutalumatusesse. Ta lasigi teha analüüsid, et tuvastada, kas tal on mõne toidu suhtes allergia või talumatus. Nende ootamise ajaks pandi Nelson kuuks ajaks rangele dieedile, mis piiras tema toidutarbimist vaid puu- ja köögiviljade ning lihani.

«Esimesed nädalad olid väga rasked, toimus justkui puhastus ning tundsin end kohutavalt. 13. päeval tundsin aga muutust, peavalud olid kadunud ning energia tagasi,» rääkis Nelson. Analüüsid andsidki vastuse, et ta on tõsiselt tundlik muna ning nisutoodete suhtes, mis olid tema toidulaual olnud nii kaua kui ta mäletab. Naise kasuisa oli nimelt nisufarmer.

«Kasvasin üles süües kõige tavalisemat toitu, sealjuures teadmata, et olen kogemata end kogu elu mürgitanud. Nüüd püüan säilitada tervislikumat eluviisi ning tunnen end suurepäraselt,» rõõmustab Nelson. Vahel tunneb ta endiselt mõõdukaid peavalusid, kuid saab neist lahti valuvaigistitega. Migreen on aga kadunud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles