Värsked andmed: gripp viib haiglasse sadu inimesi, surnuid on 15

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: panthermedia.net / Mehmet Can

Gripp on asunud teiste viirushaiguste seas domineerima, erilises ohus on vanemaealised ning hooldekodude patsiendid, keda on ka tänavu gripiga enim haiglasse sattunud.

Eelmisel nädalal pöördus ülemiste hingamisteede viirusnakkuste tõttu arstide poole 5829 inimest, neist ligi pool olid lapsed, teatas terviseamet. See arv püsis eelneva nädalaga sarnasel tasemel, kuid grippi või gripitaolistesse haigustesse haigestunute osakaal suurenes 38 protsendi võrra. Haigestumine oli kõrgeim Lääne-Virumaal, Tartu- ja Põlvamaal ning Tallinnas.

Hooaja algusest on gripiga haiglasse sattunud 336 patsienti. Viimase kahe nädalaga on nende arv kolmekordistunud, seda eeskätt tööealiste (vanus 20–64) ja vanemaealiste vanusrühmas (65+). 

Terviseameti andmetel on gripi tõttu intensiivravi vajanud 48 inimest vanuses 47–92 eluaastat, neist seitse olid hooldekodude patsiendid. Tänavu on gripi tõttu surnud 15 inimest vanuses 60–89 eluaastat. Neist 13 kuulusid riskirühmadesse nii vanuse kui ka raskete krooniliste haiguste tõttu, neli inimest olid hooldekodude elanikud. Andmed kaasuvate haiguste kohta puuduvad kahel inimesel, üks neist saabus haiglasse üliraskes seisundis. 

Hetkel hindab amet grippi haigestumise intensiivsust keskmiseks ning gripilevikut laialdaseks. Gripiviiruste osakaal muude viiruste seas on tõusnud 73 protsendini. Euroopa gripiseirevõrgustiku andmeil loetakse grippi haigestumuse intensiivsust väga kõrgeks Luksemburgis, kõrgeks Saksamaal ja Slovakkias. Keskmiseks hindavad haigestumust muud ELi riigid.   

Praegu ringleb nii Eestis kui ka Euroopas kolm gripiviiruse alatüüpi: A-gripiviirus alatüüp A(H1N1), B-gripiviirus ja A-gripiviirus alatüüp H3N2. Endiselt domineerib B-gripiviirus. Eestis said möödunud nädalal kinnituse 375 gripiviirust, neist 88 olid A- ja 287 B-gripiviirused.

Raskekujuliste gripijuhtude (intensiivravi vajadus ja surmajuhud) ülevaade põhineb TÜ kliinikumi, Ida-Tallinna keskhaigla, Lääne-Tallinna keskhaigla, Põhja-Eesti regionaalhaigla, Narva, Viljandi ja Pärnu haigla edastatud andmetel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles