Leiti uus pärilik seos munasarjavähi esinemisel

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Munasarjavähi põhjus võib peituda geneetikas.
Munasarjavähi põhjus võib peituda geneetikas. Foto: Marko Volkmar/PantherMedia / Marko Volkmar

Kui isapoolses suguvõsas on esinenud munasarjavähki, on haigestumine tõenäolisem kui emapoolse suguvõsa puhul.

Kauakestnud uuringutest ameerika peredega selgus, et naised võivad munasarjavähi pärida läbi X-kromosoomi, mida annab edasi isa. Tuvastati ka potentsiaalne geen X-kromosoomis, mida varajase munasarjavähiga seostatakse, vahendab ABC

Munasarjavähi paradoks

Teatakse, et naistel, kellel esinevad emalt ja isalt päritud geenimutatsioonid, on suurem tõenäosus munasarjavähki haigestuda. Üks mõistatusi on olnud see, miks haigestuvad geenimutatsioonidega naiste õed tihedamini, kui nende emad või tütred, isegi kui õdedel geenimutatsiooni ei esine.

See paradoks inspireeriski teadlasi uurima, milline pärilik seos võis seal leiduda. Uurijad vaatasid registritest 30 aasta vanuseid andmeid ja leidsid rohkem kui 890 munasarjavähiga diagnoositud vanaema, kelle lapselastel esines sama haigust. Veerand sellest grupist olid munasarjavähiga naiste isapoolsed vanaemad. Isapoolseid vaneaemasid oli 28,4 protsenti, samal ajal kui emapoolseid vanaemasid oli grupis 13,9 protsenti.

Uurijad panid veel tähele, et isad haigestusid tihedamini eesnäärmevähki, kui nende emal ja tütrel oli munasarjavähk. Leiti, et süü võib olla ka konkreetsel geenil, mida kutsuti MACEC3. Naistel, kes olid selle geeni pärinud, diagnoositi vähk keskmiselt kuus aastat varem.

Munasarjavähi sümptomid: 

  • Pidev vaagnapiirkonna või alakõhuvalu
  • Paistetus või puhitus alakõhu piirkonnas
  • Suurenenud vajadus urineerida või kusepidamatus
  • Raskused söömisega või täiskõhutunne peale väikest toidukogust 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles