Haiglajuht: paneme hooldusravisse ise kaamerad üles

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Allik.
Tõnis Allik. Foto: Mihkel Maripuu

PERH juhatuse esimees Tõnis Allik ütles, et haigla paneb Keilast Hiiule kolinud hooldusravi olulistesse kohtadesse kaamerad üles ja et ta ei poolda üleskutset patsientidele ja nende omastele ise filmima hakata.


«Ma ei usu, et on õige kutsuda praegu inimesi üles haiglas toimuvat filmima ja pildistama, sest see kõigutaks niigi juba õrnadel jalgadel olevat usaldust meedikute ja patsientide vahel,» ütles Allik.

PERH kavatseb ise paigaldada kaamerad Hiiule kolinud hooldusravi õenduspostide juurde, varem on neid kasutatud ka erakorralise meditsiini osakonnas, kus konfliktid kerged tekkima.

Allik soovis veel kord vabandada kõigi patsientide ja nende omaste ees, kelle tundeid Keila haiglas on riivatud ja lubas, et sellised asjad enam ei kordu.

Ühtlasi kutsus ta üles inimesi julgelt andma tagasisidet raviasutuste ning arstide ja õdede-hooldajate töö kohta. Praegu laekub kaebusi harva, samas on inerneti kommentaariumid anonüümseid kriitikuid täis, rääkis ta.

Haiglajuhi sõnul on juhtkonnani jõudnud ka palju toetusi ja kiitust neilt, kes kas ise või kelle lähedased Keila haiglas ravil olnud.

Seni polnud Keila hooldus- ja järelravi kliiniku kohta kuigi palju kaebusi laekunud. Igas osakonnas on spetsiaalne kast, kuhu saab taolisi märkusi ja ettepanekuid sisse panna, kirju saab lähetada ka meili teel. Kõiki neid menetleb kvaliteediosakond.

Põhiliseks puuduseks Keila haigla töös pidas Allik õenduslugude poolikut täitmist ja arstide korralduste vähest kajastamist neis. See ei võimaldanud ka kontrollida, kas ja kuidas mingeid asju tehtud on.

Nüüd kehtestati kord, mille järgi õendusülem osaleb igal hommikul vahetuse üleandmisel ja külastab ka kõiki haigeid. Patsiendid on uue korraga rahul ja asi toimib, kinnitas Allik.

«Pealtnägija» loo kohta ütles haiglajuht, et see üllatas teda negatiivselt, kuid tekitas ka küsimusi: «Filmitud oli neli tundi, algul käitus personal abivalmilt, kuid näidati vaid neid momente, kus inimesed olid juba tasakaalu kaotanud ja konflikt tekkinud, mida ei saa loomulikult heaks kiita. Oli tunda, et isik, kes filmis, ei rahuldunud ühegi selgitusega. Kahjuks ei leidnud ta kontakti ka arstidega. Mis puutub aga doktor Peri väljendustesse, siis neid ei saa kuidagi aktsepteerida ja tema on ka oma karistuse saanud.»

Allik ütles, et kindlasti on sellest loost palju õppida ja edaspidi võimalik mõndagi parandada. Ta lisas, et järelravi kontingent on raske ja töö seal ülimalt keeruline, pealegi napib personali, mistõttu on ka konfliktid kerged tulema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles