Võrdlus: kui kiirelt pääseb psühhiaatri või silmaarsti vastuvõtule (1)

Triin Ärm
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silmaarsti juurde on sageli pikad järjekorrad.
Silmaarsti juurde on sageli pikad järjekorrad. Foto: TOOMAS HUIK/POSTIMEES/SCANPIX

Inimesed kurdavad sageli pikkadega ravijärjekordade üle, mistõttu koostasime täna ennelõunal ülevaate sellest, kui kiiresti suurhaiglas ühe või teise eriala arsti juurde pääseb. 

Võrdlesime erialasid, millele on tavaliselt pikad järjekorrad. Nii tuleb tihti oodata kuid näiteks silmaarstile, nahaarstile, ortopeedile või kõrva-nina-kurguarstile jõudmist. Lisaks napib Eestis ka psühhiaatreid, mistõttu on probleeme ka sellele eriarsti vastuvõtule saamisega.

Nagu arvata võis, pääseb ravi eest ise maksev inimene üldiselt arsti juurde tunduvalt kiiremini kui haigekassa raha eest vastuvõtule pöörduja. Kui veab, siis isegi samal päeval või sageli vähemalt järgmisel nädalal.

Samas võib  pääseda mõnikord kiirelt arsti juurde ka haigekassa raha eest, tasudes vaid viieeurose visiiditasu. Näiteks täna ennelõunal oli õhtuseid aegu Ida-Tallinna keskhaigla (ITK) kõrva-nina-kurguarstile ja järgmisel kolmapäeval pääseks samale arstile ka Tartu ülikooli kliinikumis (TÜKis). 

Pikim järjekord oli TÜKis silmaarstile - tasuta nägemist kontrollima pääseb seal alles augustikuu lõpus ehk enam kui poole aasta pärast. Juunikuuni tuleks oodata ka ortopeedi vastuvõttu Põhja-Eesti regionaalhaiglas (PERH). Kolme kuu pärast, mais pääseb TÜKis nahaarstile ja Lääne-Tallinna keskhaiglas (LTKHs) ortopeedile. 

Kõige probleemsem oli veebi teel registreerimine psühhiaatri vastuvõtule. Sinna oleks saanud aja vaid Lääne-Tallinna keskhaiglas (LTKHs). TÜKis polnud psühhiaatritele praegu ühtegi vastuvõtuaega, PERHis ja ITKs polnud võimalik selle eriala puhul digiregistratuuris registreerida. 

Võrreldavatest erialadest on ehk kõige lihtsam jõuda ortopeedi vastuvõtule, sest igas suurhaiglas oli selle eriala puhul pakkuda tasuta vastuvõtte.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles