Gripp murrab jätkuvalt, eakad satuvad intensiivravile

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gripi tõttu võib tõusta kehatemperatuur kiirelt väga kõrgeks.
Gripi tõttu võib tõusta kehatemperatuur kiirelt väga kõrgeks. Foto: Panther Media / Scanpix / Craig Robinson

Grippi haigestumine kasvab iga nädalaga, haiglasse satuvad tõsise haigusega eelkõige vanemaealised ning lisandunud on kuus gripisurma. 

Eelmisel nädalal pöördus arstide poole 6910 inimest, keda kimbutasid ülemiste hingamisteede viirusnakkused, neist ligi 45 protsenti olid lapsed. Haigestunute arv kasvas nädal varasemaga võrreldes 19 protsenti, teatas terviseamet.

Gripihooaja algusest on vajanud haiglaravi 447 patsienti, kellest 64 protsenti on olnud tööealised ja üle 65-aastased inimesed. Intensiivravi on vajanud 72 inimest vanuses 45–92 eluaastat, neist üks oli eelnevalt terve, kolme inimese kohta puuduvad andmed kaasuvate haiguste kohta, ülejäänud kuulusid riskirühmadesse.

Sel hooajal on gripist tingitud tüsistuste tõttu surnud 21 inimest vanuses 60–89 eluaastat. Kõik kuulusid riskirühmadesse kas vanuse või kaasuvate krooniliste haiguste tõttu.

Keskmine haigestumus 100 000 elaniku kohta oli 525,2. Eesti keskmisest suurem oli viirusnakkustesse haigestumus Ida-Virumaal, Narvas, Jõgevamaal, Läänemaal ja Viljandimaal. Haigestumise põhjustavad peamiselt gripiviirused, mille osakaal muude viiruste seas on 72 protsenti. Muudel juhtudel oli haigestumine seotud valdavalt RS-viirusega.

Laboratoorselt kinnitati möödunud nädalal 443 gripiviirust, neist 113 olid A- ja 330 B-gripiviirused. Haigestumisi põhjustavad kolm gripiviiruse tüüpi – kaks A- ja üks B-gripiviirus. Kõik ringluses olevad gripiviiruse tüved vastavad hästi sel aastal kasutusel olevale nelikvaktsiinile.

Gripihooajaks loetakse perioodi oktoobrist aprilli lõpuni. Õige aeg gripivastase kaitse saamiseks on sügisel, enne viiruste ringlusesse jõudmist. End võib vaktsineerida ka praegu, aga kuna hetkel hinnatakse gripilevikut laialdaseks, siis võib juhtuda, et gripiviirus tabab enne enne vaktsiini toimima hakkamist. Gripivastane kaitse kujuneb välja kahe nädala jooksul pärast vaktsineerimist.

Terviseamet soovitab haigestumise ennetamisel lähtuda neljast reeglist:

  • Pese tihti käsi;
  • Aevastades kata suu;
  • Hoia haigega vahet;
  • Haigestudes püsi kodus.

Raskekujuliste gripijuhtude (intensiivravi vajadus ja surmajuhud) ülevaade põhineb TÜ Kliinikumi, Ida-Tallinna Keskhaigla, Lääne-Tallinna Keskhaigla, PERHI, Narva, Viljandi ja Pärnu haiglate poolt edastatud andmetel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles