Erinevates puuviljades ja jookides sisalduvad taimsed ühendid polüfenoolid aitavad suus kahjulike bakteritega võidelda.
Saa teada, mida teevad tervise heaks marjades sisalduvad polüfenoolid
Polüfenoolid on antioksüdandid, mis kaitsevad keha kahjulike vabade radikaalide eest. Samal ajal on polüfenoolid seotud ka kasulike soolestikubakteritega.
Selle uuringu jaoks vaadeldi kas veinis sisalduvad polüfenoolid võivad kasulikud olla ka suu tervisele. Uurijad katsetasid, kuidas suudavad polüfenoolid viinamarjaseemnetest ja punase veini ekstraktist vastu seista bakteritele, mis põhjustavad hambakaariest, -auke ja igemehaigusi.
Leiti, et veinis sisalduvad polüfenoolid vähendasid bakterite võimet suus kinnituda ning stimuleerisid heade bakterite kasvu. Uuring oli tehtud väljaspool keha ning piirdus ainult rakkudega, mis igemeid mõjutavad. Seega ei saa enne kliinilisi uuringuid tulemusi üks ühele inimestele üle kanda.
Kuigi vein paistis uuringus igemete tervisele hästi mõjuvat, ei tähenda teadlaste sõnul tulemused seda, et inimesed peaksid hakkama rohkem veini jooma. Pikas perspektiivis kahjustab veini happelisus hambaemaili.
Toidud ja joogid, mis sisaldavad polüfenoole
- Kohv
- Roheline tee
- Must tee
- Siider
- Punane vein
- Apelsini ja sidruni mahl
- Mustikad
- Vaarikad
- Kiivid
- Mustad viinamarjad
- Kirsid
- Oad
Hambakaariese vältimiseks tuleb hambaid pesta kaks korda päevas – hommikul pärast ärkamist ning õhtul enne magama heitmist. Tähtis on pöörata tähelepanu ka toitumisharjumustele, kirjutatakse Tervisenõustamise portaalis Kliinik.
Hammaste tervise seisukohast on soovitatav süüa kindlatel kellaaegadel, mitte pidevalt näksida. Lisaks maiustustele on hammastele kahjulikud ka tärklist sisaldavad toidud (nt küpsised, kartulikrõpsud jt), mille osakesed kleepuvad hammastele pikemaks ajaks. Hea oleks pärast sööki närida ksülitooli sisaldavat närimiskummi.
Loe Kliinikust edasi, kuidas laps vanematelt kaariese saab.
Lugu ilmus esmakordselt aastal 2018.