Uuringus selgub: kas üldnarkoosiga operatsioon halvendab mälu

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narkoos võib mälu mõjutada eakamatel ja kaasnevate haigustega inimestel.
Narkoos võib mälu mõjutada eakamatel ja kaasnevate haigustega inimestel. Illustratsioon: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Scanpix

Inimestel, kes on operatsiooni ajal üldnarkoosis olnud halveneb mälu tõenäolisemalt siis, kui ka varasemalt esines mäluprobleeme.

USA teadlaste uuringust selgub, et operatsioonil narkoosi saanud patsientidel võib esineda mäluprobleeme, kuid mõju meie kognitiivsetele võimetele on uuringu põhjal väga väike, vahendab ERRi teadusportaal Novaator.

Üldanesteesia puhul blokeeritakse valuaisting, inimene on teadvusetu ning tema lihased on muudetud liikumisvõimetuks. Uuringus tehti mäluteste enne ja pärast anesteesiaga operatsiooni. Tugevat statistilist seost konkreetsel operatsioonil saadud üldnarkoosi ja mäluhäirete vahel ei nähtud.

Küll aga näis olevat seos sellega, kas inimesel oli olnud üldnarkoosiga operatsioone viimase viie aasta jooksul. Seega operatsioonide arv tervikuna ning lisades sinna juurde ka vananemisest tingitud mälu halvenemine, võivad muuta töömälu kehvemaks.

Samuti tekkis töömäluga probleeme neil patsientidel, kellel operatsioonieelse tervisehindamisel oli tervise üldseisund kehvem. Seega on narkoosil mälule suurem mõju keskealiste ja varasemalt kehvema tervisega inimestele.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles