Lihtsad võimalused lapse kuiva naha leevendamiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels

Talvel, mil õues paugub pakane ja toas huugavad radiaatorid, võib laste õrn nahk üpris kergesti kuivaks ja kestendavaks muutuda. Tavaliselt saab seda hooldada ja leevendada koduste vahenditega, vältides tegevusi, mis nahka kuivatavad ja pakkudes lapse nahale vajalikku niisutust.

„Põhjuseid, miks laste nahk võib kuivaks muutuda, on mitmeid – näiteks talvine külm ilm koos madala niiskustasemega, liiga palju ja liiga pikalt sooja vanni ja seebi kasutamist, samuti geneetiline eelsoodumus ekseemidele või dermatiidile,“ rääkis Apotheka Iluteegi iluekspert Riin Liplik.

Kui lapsel on juba kuiv nahk ja sellele ei pöörata tähelepanu, võib lapse naha seisukord muutuda kiiresti veelgi halvemaks ning naha tasakaalu taastamiseks on vaja juba pikaajalisemat ja spetsiifilisemat hooldust. Lastel annab kuivast nahast märku sageli sügelus ning karedad laigud, mis tekivad enamasti näol, käsivartel ja jalgadel. Eriti tuleks tähelepanu pöörata küünarnukkidele ja põlvedele. Kihelemistunne võib panna last nahka kratsima, mis muudab karedad laigud veelgi suuremaks. Väga kuivale nahale võivad tekkida ka nahalõhed, mis võivad omakorda valu tekitada. Mõnikord võivad need ka veritseda või muutuda põletikuliseks ja punaseks. Kui lapse nahale tekivad väga sügelevad, kuivad ja punetavad lõhed võib tegemist olla ka ekseemiga, mis vajab spetsialisti abi.

Mida teha, et kaitsta lapse nahka kuivuse ja sügelustunde eest? Riin Lipliku sõnul võiks lastel kasutada just nende õrnale nahale mõeldud pesemisvahendeid ja vältida mittespetsiaalsete vahendite kasutamist, sest vale ph-ga toode eemaldab nahalt naturaalsed õlid, mis vähendab naha võimet hoida vajalikku niiskust. 

Üle tasub vaadata ka lapse vannirituaalid. Lapse vannitamise aega on mõistlik lühendada ja kasutada selleks pigem sooja kui kuuma vett. Lapsi ei pea vannitama iga päev, seda eriti talvel. Kui last vannitada, peaks vannivees vältima lõhnastatud tooteid, vannivahtu ja vannisoola, mis kuivatavad nahka. Vette võiks lisada hoopis veeslahustuvaid vanniõlisid, näiteks Skandinaavia nahaarstidega koostöös välja töötatud Decubal Body duši- ja vanniõli. Vanniõlis leiduv jojobaõli on rahustavate ja pehmendavate omadustega, lisaks rahustab nahka kummeliõlis leiduv bisabolool. Kahjustunud nahale pakub leevendust E-vitamiin, mis on hästi tuntud antioksüdant.

Kuivale, ärritunud ja punetavale või väga õrnale nahale sobib ka Bionike Triderm Oleated Bath vanni- ja dušiõli. See pehmendavat ja kaitsvat toimet omav õli moodustab veega piimja emulsiooni, mis puhastab nahka, jättes naha pehmeks ja niisutatuks. Vanniõlide puhul tuleb kindlasti tähele panna, et need võivad vannipõhja libedaks muuta. Vältida tuleks ka vanniõlisid, mis sisaldavad antiseptikume.  

Laste naha hoolduseks on hea kasutada õrna niisutajat või emulgeerivat salvi. Hästi sobib näiteks A-Derma kaera hoolduskreemi, mis aitab ennetada naha kuivust, leevendada ärritusi ja taastada naha kaitsebarjääri. Oma õrna koostise poolest sobib juba beebidele ning samuti võib seda kasutada näokreemina. Babe Pediatric laste pehmendav kehakreem sisaldab Omega 3 ja 6 rasvhappeid, mis aitavad taastada naha kaitsekihti. E-vitamiin soodustab kahjustunud naha paranemist, magusmandli õli ja kookospiim toidavad ja niisutavad nahka. Kreem sobib ka atoopilisele nahale. Weleda saialille lastekreemis sisalduv seesamiõli hoiab laste naha pehme, puhas mesilasvaha ja nahasõbralik lanoliin kaitsevad nahka kuivamise eest, saialilleekstrakt on rahustava toimega.

Niisutavaid kreeme on mõttekas kasutada pidevalt. Hea on meeles pidada, et parim aeg kreemitamiseks on kohe pärast vanni.

Kindlasti peaksid lapsevanemad jälgima, et lapsed kannaksid külmemal aastaajal kindaid, sest külm õhk kuivatab õhukest käenahka ning muudab selle punetavaks ning karedaks, halvemal juhul isegi lõhenevaks ja veritsevaks.

Copy
Tagasi üles