Apteegid saavad loa inimesi vaktsineerida - kas see toimiks ka Eestis?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Proviisor Kristiina Sepp.
Proviisor Kristiina Sepp. Foto: Margus Ansu

Paljudes riikides lubatakse apteekides inimesi vaktsineerida, kuna see parandab teenuse kättesaadavust.

Apteekritel lubatakse vaktsineerida praegu juba 21 riigis, vahendab Med24 portaali Apteekkari. Põhjamaadest võib näiteks tuua Taani, kus see on lubatud, ja Norra, kus see on tõenäoliselt varsti lubatud. Viimases lubati seda viimasel gripihooajal 23 apteegis ja tulemused olid head. Apteekkari kirjutab, et see võib varsti jõuda ka Soome.

«Muu Euroopa apteegipraktika on tõendanud positiivset mõju, kui apteekrid (proviisorid, farmatseudid) pakuvad ühe teenusena vaktsineerimist,» kinnitas Eesti apteekide ühenduse juhatuse liige Kristiina Sepp. «Vaktsineeritute hulk on kasvanud märkimisväärselt ja iga viies-kuues on see, keda on esimest korda vaktsineeritud.»

Seega pooldab ta kindlasti, et ka Eestis võiks olla lubatud vaktsineerimine apteekides. Kuna apteekrite kompetents on väga hea, piisaks neile Sepa hinnangul teenuse pakkumiseks 16-tunnisest koolitusest.

«Inglismaal on apteekrid võtmas elanikkonna vaktsineerimise osas juhtrolli, selle põhjuseks on teenuse hea ligipääs, teenuse kõrge kvaliteet ja paremad võimalused elanikkonnas vaktsineeritute hulga suurendamiseks,» lisas Sepp.

Portugaliski asusid apteekrid vaktsineerima 2009. aastal ning 2011.-2012. aastal Portugali terviseameti poolt läbiviidud uuringu kohaselt tehti juba 55 protsenti gripi vastu vaktsineerimisest apteegis.

Loe pikemalt Med24st.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles