Juba üks karastusjook päevas paneb tervise ohtu

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Thirsty active female traveler drinking cola soft dring from glass bottle.
Thirsty active female traveler drinking cola soft dring from glass bottle. Foto: matej kastelic/PantherMedia / matej kastelic

Austraalia teadlased leidsid, et karastusjookide tarbimine suurendab vähiriski, sõltumata ülekaalulisusest. 

Inimesed, kes tarbivad iga päev vähemalt ühe suhkrurikka karastusjoogi, võivad olla suurema vähiriski all ka siis, kui nad pole ülekaalulised, vahendab The Guardian

Uurijate esialgne hüpotees oli, et karastusjoogid põhjustavad ülekaalulisust ning see omakorda vähki. Kuid võttes arvesse osalejate statistilist vööümbermõõtu, nägid uurijad, et liigne suhkur peidab endas rohkem ohte, kui vaid ülekaal.

Uurijad Melbourne´i ülikoolist uurisid rohkem kui 35 000 austraallast, kelle hulgas esines 3283 ülekaalulisusega seotud vähijuhtumit. Leitud vähitüübid tulevad enamasti ülekaalulisusest, kuid uuringus leiti, et risk nendesse vähi vormisesse haigestuda on kõigil, olenemata suurusest. Leiti, et mida rohkem suhkrurikkaid karastusjooke osalejad tarbisid, seda kõrgem oli nende vähirisk.

Suuremat riski ei leitud neil, kes jõid suhkruvabu dieetjooke, mistõttu võib vastus peitud just suhkrus. Siiski tahavad Melbourne´i uurijad, et leitud seosed leiaksid kinnitust ka teistsugustes uuringutes, et mõista, kuidas suhkur vähiriski suurendab.

Juba teatakse, et suhkrujoogid, näiteks karastusjoogid, on ülekaalulisuse põhjustajad. Ülekaal suurendab 13 eri tüüpi vähi riski. Suhkrurikaste jookide tarbimisega seostatakse lisaks vähile veel mitmeid kroonilisi haigusi, nagu teist tüüpi diabeet, südamehaigus ja hambakaaries.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles