Veenilaiendid võivad anda märku tõsisemast haigusest

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varicose veins on a female legs
Varicose veins on a female legs Foto: Inna Talan/PantherMedia / Inna Talan

Suurenenud ja mügarikud veenilaiendid on uue uuringu järgi seoses süvaveenide tromboosiga.

Veenilaiendid võivad olla varajane märk ohtlikutest veretrombidest, leidis Hiina Vabariigi uuring, vahendab CNN

Uuringus vaadeldi rohkem kui 425 000 inimese terviseandmeid. Uurijad ei ole veel kindlad, kas veenilaiendid on otsene tromboosi põhjus või kahel haigusseisundil on lihtsalt sarnane päritolu.

Veenilaiendeid põhjustab enamasti rasedus või vanadusest tulev veresoonte nõrgenemine. Arstid seostavad neid harva tõsiste tervisriskidega. Teised veresoonkonna haigused, näiteks venoosne tromboos, kompsuemboolia ja perifeersete arterite haigus, on aga tõsised ja ohtlikud. Kopsuemboolia on veretromb arterites ja kopsudes. Perifeersete arterite haigus ahendab artereid, mis viivad jalgadesse, kõhtu, käsivartesse ja pähe. Mõlemad haigused võivad olla eluohtlikud.

Taiwani uurijad võrdlesid 212 984 veenilaiendiga patsiendi terviseandmeid ja 212 984 ilma veenilaienditeta patsiendi oma 14-aastase ajaperioodi jooksul. Mõlemas grupis oli võrdselt naisi, umbes 70 protsenti, ning patsientide keskmine vanus oli 55 aastat. Veenilaienditega patsientidel esines viis korda rohkem veenitromboosi, lisaks oli neil umbes kaks korda suurem risk saada kopsuemboolia või perifeersete arterite haigus.

Autorite sõnul on uuringu miinuseks see, et ei arvestatud elustiilifaktoreid nagu suitsetamine, mis samuti veretrombe põhjustab. Samuti võisid mõned veenilaienditega patsiendid sattuda valesse katsegruppi, kuna inimesed ei teavita alati oma arsti, kui neil veenilaiend ilmub. Samuti olid kõik vaadeldud inimesed haiglapatsiendid, kellel võisid olla kaasuvad haigused. Sellest hoolimata viitavad tulemused sellele, et veenilaienditele tuleks tähelepanu pöörata ning näha neid rohkemana kui lihtsalt kosmeetilise probleemina.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles