Põhjus, miks vanemal ei tasu last suule musitada

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Inigo Quintanilla/PantherMedia / Inigo Quintanilla

Hambaarst paneb lapsevanematele südamele, et nad ei teeks lastele suu peale musi, sest vastasel juhul võivad nad edasi anda kahjulikke baktereid.

Arutelu selle üle, kas lapsi tasuks suule musitada, on kestnud juba mõnda aega, kirjutab Independent. Paljud ongi arvamusel, et säärane tunnete näitamine vanemate poolt ei tee midagi halba, küll aga on neidki, kes peavad seda üsna tõsiseks terviseriskiks.

Nimelt on imikud (ja nende hambad) väga vastuvõtlikud igasugu nakkustele ning neil pole veel välja arenenud nõnda tugevat immuunsüsteemi, mis võimaldaks viirustele ja bakteritele vastu seista. «Beebi hammaste email ja dentiin on täiskasvanu omadest erinevad – kuna need on nõrgemad, siis on ka hammaste lagunemise oht suurem,» tõdes hambaarst Richard Marques.

Kui vanem kannab kasvõi kogemata oma sülje imikule üle, võibki see kahjustada lapse hambaid ja isegi tema pehmeid igemeid veel enne hammaste tulekut. Sülje kaudu võivad halvemal juhul levida ka gripi- ja herpesviirus, mida vanem ei taha kindlasti teadlikult oma lapsele edasi anda.

Hambaarst soovitab vanematel pigem hoiduda ka lapsega samu toidunõusid kasutamast ning nende toidu peale jahutamiseks puhumast. Seda tehes tuleks mõelda, et nii kindlustad lihtsalt nii lapse hammaste kui ka tema üldise tervise, kui viid igasugused nakatumise riskid miinimumini. Niisamuti tuleks silma peal hoida, et juba suurem laps peseks regulaarselt hambaid ega liialdaks maiustamisega.

«Ennetus on võtmesõna – külastage lapsega regulaarselt hambaarsti (2-3 aasta vanuselt juba iga poole aasta tagant), et tal ei tekikski hammastega probleeme,» lisas dr Marques.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles