Arstide Liit soovib erapooletut ja pädevat täienduskoolitust

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Eesti Arstide Liit asus tegutsema selle nimel, et kogu koolitustel pakutav informatsioon oleks tõene ja erapooletu ning vastaks arstiteaduse viimasele sõnale.


Arstide liidul on kavas hakata tegelema ka arstide pädevuse hindamise süsteemi ühtsete reeglite väljatöötamisega.

Pädevust hindavatel erialaseltsidel soovitab liit koolituspunktide arvestamisel võtta arvesse ainult rahvusvahelisi koolitusi, millel on pädeva organisatsiooni akrediteering; kohalikke koolitusi, mille korraldaja on sõltumatu osapool – kas siis arstide organisatsioon, haigla, Tartu Ülikool, ravimiamet; või muid erialaseltsi akrediteeringuga koolitusi.

Praegu finantseeritakse arstide täienduskoolitusi tööandjate, sõltumatute fondide ning ravimi- ja meditsiinitehnikafirmade poolt loodud fondide või arstidele suunatud otseste toetuste kaudu.

«Arvestades koolitusraha nappust Eestis, on ravimi- ja meditsiinitehnikafirmade poolt eraldatud toetused olnud väga oluliseks ja tänuväärseks osaks, võimaldamaks Eesti arstide osalemist rahvusvahelistel koolitustel,» teatab tohtrite ühendus.

Tagamaks aga süsteemi maksimaalset selgust ja vältimaks huvide konflikti, tuleb liikuda suunas, kus väliskoolitustel osalemist toetatakse vaid tööandja ja/või sõltumatute fondide poolt. Praegu soovitatakse ravimifirmadel suunata osa (10–20 protsenti) koolituseks kulutatavatest summadest sõltumatutesse fondidesse.

Arstide täienduskoolitus mõjutab oluliselt arstiabi kvaliteeti, seetõttu peab kindlasti suurenema ka riigi roll koolituse rahastamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles