Tervisenõu: kui palju maiustusi võib päevas tarbida?

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mykola Lunov/PantherMedia / Mykola Lunov

Inimesi suunatakse tungivalt suhkrutarbimist piirama, sest peidetud kujul suhkrut leidub isegi leivas, lihas ja kastmetes, maiustustest rääkimata. Kui palju võib siis päevas maiustada, et lisaks peidetud suhkru tarbimisele ei läheks me suhkruga liiale?

Vastuse leiab Tervise Arengu Instituudi veebilehelt toitumine.ee:

Täiskasvanul on olenevalt energiavajadusest (näiteks 2000 kcal või 3000 kcal) mõistlik süüa päevas kokku maksimaalselt 50-75 grammi ehk vastavalt energiasoovitusele umbes 10-15 teelusikatäit lisatud suhkruid. Lisatud suhkrud ei tohiks anda üle kümnendiku soovituslikust energiast. Ideaalis võiks see olla alla viie protsendi. 

Osa lisatud suhkrutest saadakse toidupüramiidi viie põhigrupi toitude koostisest, kuid suurim osa saadakse üldjuhul toidupüramiidi tipuosast, toidugrupist «Suhkur, magusad ja soolased näksid». Seetõttu antakse selles grupis olevate toitude tarbimiseks eraldi soovitused, mis võtavad juba arvesse seda, et lisatud suhkruid saadakse ka teistest toidugruppidest. Sellest grupist ei tohiks täiskasvanud päeva jooksul kokku saada üle nelja, lapsed üle kahe portsjoni.

Üks portsjon vastab ca 40 kcal ja see on näiteks:

  • 10 g (2-3 tl) suhkrut
  • 10 g (0,5 spl) mett
  • 20 g (3-4 tl) moosi
  • 5-10 g (1-2 tk) küpsiseid, vahvleid, magusaid kuivikuid, maisipulki, halvaad
  • 10 g (1-2 tükikest) šokolaadi või kompvekke, müslibatooni
  • 1 dl karastusjooke ja maitsestatud vett
  • 10-15 g kooke, saiakesi, pirukaid jm magusaid küpsetisi
  • 20 g (40 ml) koorejäätist
  • 10-15 g kohukest
  • 10 g (2 tl) kakao-, pähkli- ja šokolaadivõiet

Magusaportsjonite hulka tuleb arvestada ka ise toidu valmistamisel (putrudes, magustoitudes jm) ning jookide sees (tee, kohv) kasutatud suhkru- ja meekogused. Samuti tuleb siia hulka arvestada suhkruga magustatud jogurtites ja kohupiimatoodetes sisalduv suhkrukogus, mis võib olla isegi kuni üks portsjon 100 grammi toote kohta.

Näide ühes päevas lubatud neljast magusaportsjonist:

Foto: TAI

Kui süüa kestvalt liigselt lisatud suhkruid ja neid sisaldavaid toite, siis ei ole võimalik toituda mitmekesiselt ja tasakaalustatult ega kätte saada kõiki vajalikke toitaineid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles