Talvise nahahoolduse ABC

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels

Talvine külm ja tuul ning siseruumide kuivus esitavad näonahale tõelise väljakutse. Apotheka Iluteegi iluspetsialist Riin Liplik teab, missugused ilutooted ja -rituaalid on asendamatud, et näonahk säraks ka talvel.

Kihelus, kiskumistunne ja ketendus – need on kolm märki, mis näitavad, et on aeg talvisele nahahooldusele rohkem tähelepanu pöörata. Eriti oluline on see nende jaoks, kellel on kuiv ja tundlik nahk.  Mis on kõige olulisem, mida talvist nahahooldust silmas pidada?

Esimene asi, mida oma naha ja organismi jaoks saab teha, on piisav vedeliku tarbimine – see aitab organismi niiskustasakaalu hoida. Samuti tuleb üle vaadata kreemitagavara ning vahetada senine kerge ja niisutav kreem tummisema ja rikkalikuma koostisega kreemi vastu.

Tuhm ja hall nahk

Talvel võib julgelt kasutada retinooliga kreeme, kontsentraate ja iluampulle. Võiks proovida näiteks Avene Ystheal noorendavat kreemi, mis annab nahale ühtlase ilusa jume ja taastab ka naha elastsuse.

Retinool ehk A-vitamiin on iluvitamiin, mis ergutab kollageeni tootmist nahas. See aitab nahal uueneda, sest on vananemisevastase toimega. Retinooli sisaldavad tooted sobivad eriti hästi tuhmunud ja ebaühtlase tekstuuriga nahale, sest aitavad korrigeerida esimesi kortsukesi ja taastada naha elastust. Enne talvist päikesereisi pole siiski soovitatav retinooli sisaldavaid tooteid kasutada, kuna nende mõjul võib tekkida nahakahjustusi.

Kuigi kreemi pealekandmine võib tunduda lihtne, siis tegelikult saab kogu protseduuri märksa efektiivsemaks muuta lihtsate nippide abil. Kreeme võiks nahale patsutada kihiti. Alustada tuleks kergelt silmaümbrusest, kuhu kanda niisutav seerum ja seejärel tugevatoimelisem silmaümbruse kreem. Seejärel võiks näonahale kanda kergelt patsutades esimese kihi kreemi, lasta sel imenduda ja seejärel kanda teine kiht. Nii saavad kohad, mis on eriti kuivad, paraja annuse kreemi. Kui tegemist on kombineeritud nahaga ja mõned piirkonnad kipuvad olema rasused, siis T-tsoonis ehk otsaesisel, ninal, ninaümbruses ja lõual on mõistlik eelistada kombineeritud nahale mõeldud kreemi. Ülejäänud näol aga kreemi, mis võib olla rikkalikuma tekstuuriga.

Kui nahk tundub hall ja tuhm, tasub proovida C-vitamiiniga iluampulle, seerumeid või kreeme – ja nahk hakkab taas kaunilt kumama!

Meie kliimas võib tunduda küll uskumatuna, aga ka talvel piilub päike pilve tagant, peegeldab tagasi lumelt ja kipub näole liiga tegema. Seetõttu võiks kasutada näol jumestuskreemi, mis sisaldab SPF-kaitset. Näiteks Bionike Defence sarja tooteid, mis panevad naha särama ja annavad kerge katvuse.

Võitlus kuperoosaga

On inimesi, kel just talvel lööb välja punetav nahk ehk kuperoosa. Sellisel juhul on hädavajalik kasutada punetust vähendavat kreemi. Seda võib kanda probleemsetele piirkondadele põskedel ja kaitsvat kreemi teistele piirkondadele, mis otseselt punetuse vastu kaitset ei vaja. Head on ka punetusevastased peitekreemid, mis on kergelt rohekat tooni ja neutraliseerivad punetuse kohe. Proovida võiks näiteks Eucerin Anti Redness peitekreemi punetavale nahale.

Ära ei tohi unustada ka üldist nahahügieeni. Enne uinumist tuleb nahk puhastada korralikult ja seejärel kreemitada toitva ja nahka tugevdava kreemiga. Selleks sobib näiteks Bionike Defence Elixage öökreem, mis taastab, tihendab ja uuendab nahka. Hoolitseda tuleb kindlasti ka dekoltee ja kaela eest – proovimist väärib Dr Hauschka uuendav kaela- ja dekolteepiirkonna kreem, mis soodustab naha öist uuenemist.

Korralik kätekreem, näiteks La Roche-Posay Cicaplast kätekreem, mis kaitseb ja niisutab nahka, peab samuti alati käepärast olema. Selleks, et käed ei muutuks nii ruttu kuivaks, tuleb õues olles kindlasti alati kindaid kanda. Küünte eest hoolitsedes võiks värvilakile vahelduseks kasutada hooldavat ja küüsi taastavat küünetugevdajat.

Selleks, et üleüldiselt oma organismi turgutada, tasub teha ka üks iluvitamiinidega toidulisandikuur, mis mõjub hästi nii nahale, juustele kui küüntele.

Copy
Tagasi üles