23-aastasele mehele andis tõvest märku väljakannatamatu valu

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uroloog Margus Krabi demonstreerib operatsioonitoas erinevaid instrumente, mida neerukivi eemaldamise operatsioonil vaja läheb.
Uroloog Margus Krabi demonstreerib operatsioonitoas erinevaid instrumente, mida neerukivi eemaldamise operatsioonil vaja läheb. Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Eestlastel põhjustavad neerukivisid peamiselt ainevahetushäired ja ühekülgne toitumine, liigne liha ja sool ning vähene vedeliku tarbimine. Neerukivid võivad kehas püsida aastaid, ilma et need endast märku annaks.

Neerukivitõbi andis märku kivide liikumisega ja tugeva valuga, mis viis noore mehe kohe traumapunkti. «Sellist valu pole ma veel tundnud. Traumapunktis pandi mind kohe tilgutite ja valuvaigistit alla,» rääkis ta. Kuna kõik märgid viitasid neerukividele, tehti mehele kohe magnetuuring ja ultraheli ning leiti kusejuhast 49 millimeetrised kivid. 

Meie vees või kliimas selliseid tegureid ei ole, mis massiliselt neerukivisid põhjustaks. Krabi rääkis, et kõige sagedasem põhjus Eestis neerukivitõveks on toitumuslikud häired, näiteks liigne kaltsiumsoolade ladestumine, mis tuleb kas ainevahetuse eripärast või siis vähesest vedelikutarbimisest. Tihti on neerukivide põhjuseks ka liigne loomse valgu tarvitamine, ülekaal või vähe tsitruselisi toidus, mis soolasid lahustavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles