Kainusprogramm on aidanud alkoholitarvitamise häiret ravida 2185 inimesel

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andreas Berheide/PantherMedia / Andreas Berheide

Tervise Arengu Instituudi (TAI) programmi «Kainem ja Tervem Eesti» raames on alates 2016. aasta juulist ravi saanud 2185 alkoholitarvitamise häirega inimest. Tänavu on plaanis teenust laiendada ja teenuseosutamise kohti juurde luua.

«Sageli tuleb murda inimestes arusaama, et alkoholitarvitamise häire ravi seisneb ainult joomasööstu katkestamises või ägedate võõrutusnähtude leevendamises. Tegelikkuses saab ravi alata siis, kui patsient on saanud kaineks ning tema terviseseisund lubab tal mõista adekvaatselt oma olukorda, püstitada eesmärke ja planeerida pikaajaliselt tegevusi,» selgitas TAI mittenakkushaiguste osakonna juhataja Anneli Sammel.

Ravi meetodiks on tõenduspõhised ja eri sisuga psühhosotsiaalsed sekkumised vaimse tervise õe, psühholoogi ja psühhiaatriga. Sammel lisas, et ravi eesmärk võib olla absoluutse kainuse saavutamine, aga vahel on realistlik eesmärk ka joodavate alkoholikoguste vähendamine. Ravi on pikaajaline ja tagasilangused on selle häire normaalne osa.

Programmi raames osutavad ravi TÜ Kliinikumi, PERHi, Lõuna-Eesti Haigla, Viljandi ja Pärnu Haigla psühhiaatriakliinikud. Lähikuudel lisandub veel teenuseosutajaid. Programmi «Kainem ja tervem Eesti» raames on koolitatud 641 tervishoiutöötajat, et juurutada alkoholi liigtarvitamise varajase avastamise ja lühisekkumise meetodit, mille raames sõeluvad perearstid ja -õed AUDIT-testi abil patsientide seast välja need, kes võivad vajada alkoholi tarvitamise vähendamiseks nõustamist või muud abi.

Selliseid inimesi on nüüdseks leitud 4740, neist pea igal kuuendal tuvastati tervist ohustav või kahjustav alkoholitarvitamine. 644 inimese puhul viidi läbi kohene nõustamine, 44-l soovitati pöörduda ravile.

Esialgne statistika näitab, et mullu suri Eestis alkoholi tarvitamisest põhjustatud haiguste tõttu 419 inimest. 2016. aastal oli see arv 465. 

AUDIT-testi oma alkoholitarbimise hindamiseks ja lisainfot ravivõimaluste kohta leiab siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles