Levinud kaunvili võib alandada kõrget vererõhku

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läätsed sisaldavad kiudaineid ja erinevaid mikrotoitaineid.
Läätsed sisaldavad kiudaineid ja erinevaid mikrotoitaineid. Foto: Andriy Popov/PantherMedia / Andriy Popov

Kaunviljade söömine tugevdas uuringus näriliste veresooni ning alandas kõrget vererõhku. 

Kanada Manitoba ülikooli teadlased esitlesid Ameerika südame assotsiatsiooni konverentsil uuringut, kus tutvustasid toite, mis aitavad kõrget vererõhku alandada, vahendab AJC

Selleks uurisid nad kõrge vererõhu ja südamehaigustega rotte. Närilisi toideti erinevate kaunviljadega: ubade, läätsede, herneste ja kikerhernestega.

Analüüsides tulemusi, leiti, et erinevate kaunviljade söömine parandas perifeersete arterite haigusega loomade jalgade verevoolu ja vähendas jäsemestes arterite suurust. Samuti leidsid teadlased, et just läätsed vähendasid kõrget vererõhku ja muutsid veresooned tervemaks.

Läätsede söömine mõjutas veresoonte füüsilist vormi ja need sarnanesid rohkem tervete loomade veresoontele. Läätsed, mida lisatakse tihti suppidesse või salatitesse, sisaldavad palju kiudaineid, antioksüdante, folaati ja magneesiumit, mis on kõik südamele kasulikud. Need aitavad reguleerida verevoolu, hapniku ja toitainete laialikandumist üle keha.

Neid tulemusi ei ole veel inimkatsetele üle kantud, kuid uuringu teinud teadlased usuvad, et arste võiks julgustada südamehaiguste ja teiste veresoontega seonduvate haigustega patsientidele koostama spetsiaalseid toitumiskavasid.    

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles