Taruvaik – looduse vägi!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels

Taruvaik ehk proopolis on vaigutaoline mesilassaaduste kõrvalprodukt, mida mesilased kasutavad taruseinte tihendamiseks ja kindlustamiseks. See kaitseb mesilasperet viiruste, seente ja bakterite eest. Just samade omaduste tõttu on taruvaiku ka mitmetes apteegipreparaatides, räägib Apotheka apteeker Kerli Valge.

Mesilased koguvad taruvaigu lähteaineid loodusest: pungadelt, lehtedelt ja vartelt, lisades sellele süljenäärmete eritist, vaha ja õietolmu. Taruvaigul on keeruline keemiline koostis, sisaldades hulgaliselt erinevaid kasulikke aineid: vitamiine, mineraalaineid, antibakteriaalseid aineid, aroomiaineid, pigi ja vaha. Taruvaigul on meeldiv lõhn, kuid mõru maitse.

Juba Vana-Egiptuses kasutati taruvaiku tervendamise otstarbel. Keskaja Euroopas olid mesi ja taruvaik kasutusel külmetusvaevuste, mädaste nahakahjustuste ja teiste vaevuste leevendamiseks. Taruvaik on oma mitmekülgsete omaduste pärast tänapäevalgi väga hinnatud. Viimase 30 aasta jooksul on taruvaiku palju uuritud ning tõestatud, et taruvaigul on antibakteriaalne, viirusevastane ja seenhaiguste vastane toime.

Taruvaiku kasutatakse hingamisteede haiguste ning kroonilise neelu- või kõripõletiku korral, eriti kurgu, neelu ning suuõõne limaskesta vaevuste korral.

Vitamiinid, vitamiinid, vitamiinid

Teadlased on tuvastanud taruvaigus üle 300 erineva ühendi, nende hulka kuuluvad väga paljud makro- ja mikroelemendid, antioksüdandid, peaaegu kõik vitamiinid ja asendamatud aminohapped. Palju on ka antibakteriaalsete omadustega orgaanilisi happeid, põletikuvastaseid aineid, biostimulaatoreid ja palju teisi bioaktiivseid aineid. Lisaks sisaldab taruvaik ka taimseid valke, palsameid, vaha, eeterlikke õlisid ning õietolmu. Oma kasulike omaduste tõttu lisatakse taruvaiku ka vitamiini preparaatidesse. Näiteks Yomi punase päevakübara ja taruvaigu vitamiinid aitavad turgutada tervist ja sisaldavad ohtralt C-vitamiini. Eriti meeldivad need vitamiinid lastele, sest need on apelsini-viinamarjamaitselised ja karu kujulised.

Vajutab külmetushaigustele pidurit

Taruvaigul on täheldatud palju häid omadusi, näiteks võib taruvaik aidata pidurdada põletikulisi protsesse, vähendada turseid, alandada kolesterooli ning triglütseriidide taset. Taruvaik võib aidata piirata haigustekitajate arengut, soodustada haavade parandamist ning leevendada isegi valulikkust. Taruvaiku kutsutakse hellitavalt ka „looduslikuks antibiootikumiks“, mida kasutatakse eelkõige tema antibakteriaalsete omaduste tõttu nina-, kurgu-, kõrva- ja hingamisteede vaevuste leevendamiseks. Ka kroonilise neelu- või ägeda kõripõletiku, limaskestade tursete ja köha korral kulub taruvaik marjaks ära.

Apteegilettidelt leiab tootesarja Apropos, mille kõik tooted sisaldavad suures kontsentratsioonis õietolmust, meevahast ja raskmetallidest puhastatud taruvaiku. Lisaks sisaldavad tooted ravimtaimede ekstrakte ja teisi looduslikke koostisosi. Aproposi toodetes sisalduv kompleksbarjääriga toimeaine moodustab limaskestadele erilise kaitsekile, mis on üksiti ka niisutava ja ärritust vähendava toimega.

Kurguvalu korral tasub proovida näiteks Apropos taruvaigu pastille. Palju kiidetakse ka ärritust leevendavat Apropos taruvaigu kurguspreid, Vipise taruvaigu-saialille õli aga ka Proposil pihustit saialille ja taruvaiguga. Lastele sobib hästi taruvaigu kurgusprei, mis on alkoholivaba ja meeldiva maitsega ja ka Apropos taruvaigu kurgutabletid. Kurgu ja neelu kergemate vaevuste korral on abi ka Simmu kurgusiirupist, mis sisaldab kuusevõrseid ja taruvaiku.

Köha korral võib proovida Apropos köhasiirupit, mida on saada nii lastele kui täiskasvanutele.

Taruvaigust on abi ka nohu korral – Apropos taruvaiguga ninasprei aitab vabastada hingamisteid, vähendades liigse sekreedi eritumist.

Copy
Tagasi üles