Mida ütleb spermide hulk mehe tervise kohta?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spermatosoidid ehk spermid
Spermatosoidid ehk spermid Foto: Panther Media / Scanpix / Michael Osterrieder

Värskes uuringus tuuakse välja, et väiksem spermatosoidide arv on seotud suurema haiguste tekkeriskiga. 

Uuringust selgus, et 5177 meest, kel oli uuringu järgi vähe spermatosoide, oli 20 protsenti rohkem keharasva, kõrgem vererõh ja rohkem halba kolesterooli, kirjutab BBC. Samuti oli neil suure tõenäosusega madal testosterooni tase. 

Teadlaste sõnul näitas uuring, et mehi, kel on vähe spermatosoide, tuleks testida ka teiste terviseprobleemide suhtes. Väike spermide arv ja probleemid sperma kvaliteediga on põhjuseks, miks ühel paaril kolmest on lapsesaamisega raskusi.

Selles uuringus analüüsiti viljatute Itaalia meeste sperma kogust nende üldise tervise kontekstis. Nad leidsid, et paljudel osalejatest oli metaboolne sündroom koos kõrge kehamassiindeksi ja kõrge vererõhuga. Need suurendasid diabeedi, südamehaiguste ja insuldi tekkimise riski.

Samuti oli neil meestel 12 korda suurema tõenäosusega madal testosterooni tase, mis vähendas lihasmassi ja luutihedust ning võib viia osteoporoosi ehk luuhõrenemiseni. 

Uuringut juhtinud endokrinoloogia professor dr Alberto Ferlin Bresci ülikoolist tõdes, et viljatutel meestel esinevad olulised viljatusega kaasnevad terviseprobleemid ja riskifaktorid, mis vähendavad elukvaliteeti ja võivad ka elu lühendada. Viljakuse hindamine annab meestele võimaluse ka oma üldist tervist hinnata ja haigusi ära hoida.

Teadlased rõhutavad, et uuring ei tõestanud, et väike spermide arv põhjustab metaboolset sündroomi. Küll aga leiti, et need kask tegurit on omavahel seotud. Dr Ferlini hinnangul on seetõttu oluline, et meeste viljatust ravitaks. 

«Mehi, kel on probleeme parteri rasestamisega, tuleks korralikult diagnoosida ning neid peaks jälgima viljatuse spetsialistid ja perearstid, sest neil võib olla suurem tõenäosus varasemale haigestumisele ja suremisele,» lisas arst.

Newcastle'i viljatuskliiniku uroloog Kevin McEleny ütles, et praegu spermide probleemidega meeste üldist tervist ei uurita. «See on sõnum viljatuskliinikutele, et nad näeksid ka teisi terviseprobleeme, mis patsiendil võivad olla,» lausus ta, toonitades üleüldise tervise olulisust. 

Sheffieldi ülikooli androloogia professori Allan Pacey sõnul tuleks meeste spermatosoidide arvu ja üldtervise seoste teemat rohkem uurida. 

Uuringut esitletakse ENDO 2018-l. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles