Noore naisräppari soengustiil tekitas ohu kiilaks jääda

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Juuste väljalangemine on piinlik mure igas vanuses inimesele. Noor naisräppar koges omal nahal, kuidas võib pingul soengute kandmine viia juustekaoni.

Londonis tegutsev räppar Paigey Cakey oli 18-aastane, kui hakkas märkama juuste väljalangemist, kirjutab BBC. Nimelt hakkasid ajapikku paremale peapoolele tekkima juustekaost tingitud paljad laigud. Nende põhjuseks oli alopeetsia vorm, mille põhjustab juuste liigne töötlemine ja selliste soengute kandmine, mis tõmbavad juuste karvanääpsud väga pingule.

Noorele naisele jõudis ühel hetkel kohale, et hoolimata paljaste laikude varjamisest ei kasvagi juuksed sinna tagasi. Nimelt kandis ta alati kaasas kaht ripsmetušši ning juuksegeeli, et nende abil laike varjata. «Mul oli alati kaks tušši juhuks, kui ühe ära kaotan. Uuendasin laike varjavaid kohti selle värviga igal võimalusel,» rääkis ta.

Möödunud novembris avalikustas ta oma seisundi Youtube’i kontol ning reisis juuksesiirdamiseks Türki, kus on protseduurid soodsamad kui Suurbritannias. Naine vajas lausa 3400 karvanääpsu asendamist. Ta ütles, et nende süstimine oli kõige rängem valu, mida ta tundnud on ning terve pea oli paistes ja kaetud veretäpikestega.

«Mõtlesin, et mida ma küll teinud olen, kui nädalate möödudes hakkasin end paremini tundma, pealegi juuksed muutusid ilusaks,» sõnas ta. Osaline juustekaotus pani teda ka iluideaale ümber hindama, sest varasemalt tiksus temas mõte, et juuksed määravad ilu, ent nüüd usub naine, et ilu tuleb siiski inimese sisemusest.

 

Lil Cookie Monster ?

A post shared by Paigey Cakey (@mspaigeycakey) on

«Varem tundsin end haavatavana, nüüd aga enesekindlana,» sõnas ta. Räppar teeb kaasa ka juuksekaost rääkivas dokumentaalfilmis pealkirjaga Too Young To Go Bald (liiga noor, et kiilaneda – toim.). Ta tunnistab, et eitas probleemi tükk aega, püüdes seda varjata, mitte ravida. «Kasutasin toona väga tugevaid juuksegeele, mis tegid juuksed tugevaks nagu betooni. Kuna olin siin kolledžis, tahtsin ennekõike hea välja näha,» meenutas ta.

Traction alopecia ehk juuste kehvast hooldamisest tingitud juuksekadu võib põhjustada näiteks see, kui juuksed on pidevalt pingul soengus – tugevates punutistes, rastapatsides või isegi liiga pingul hobusesabas. Kindlasti halvendab juuste seisukorda see, kui kasutada ohtralt juuksegeele, juukseid sirgendavaid vahendeid jm. Huvitaval kombel kogevad sellist osalist juuksekaotust sageli just india ja afroameerika päritolu naised, kes tihti pingul soenguid kannavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles