Koeru tervisekeskuse valmimine osutus oodatust soodsamaks

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pereõed Mari-Liis Pihlak (vasakul) ja Merje Remmelgas on avarusega rahul - nii pikka koridori varem polnud. Ämmaemandaks õppinud Pihlak lubab esimesed rasedad arvele võtta hiljemalt mais - ämmaemanda kabinet ootab.
Pereõed Mari-Liis Pihlak (vasakul) ja Merje Remmelgas on avarusega rahul - nii pikka koridori varem polnud. Ämmaemandaks õppinud Pihlak lubab esimesed rasedad arvele võtta hiljemalt mais - ämmaemanda kabinet ootab. Foto: Arnika Tegelmann

23. märtsil avatakse endises Koeru Arstikeskuse majas esmatasandi tervisekeskus (ETTK), mille renoveerimistööd lõppesid plaanitust kuu aega varem ja töödeks kulus plaanitust vähem raha. 

Lisaks kolmele perearstinimistule ning juba töötavale apteegile ja hambaravikabinetile hakatakse tervisekeskuses pakkuma ka füsioteraapia- ja taastusravivõimalusi ning psühholoogilise nõustamise, ämmaemanda- ja koduõendusteenust. Osa ametikohti on hetkel täitmata.

Koeru perearst Riina Lääne on veendunud, et soolopraksistel puudub maal tulevik, sest noored arstid reeglina maale ei tule. «Maale, tegelikult juba Tallinnast ja Tartust väljaspoole, on üldse raske arste leida. Noor arst tuleb meelsamini sinna, kus teised arstid on ees,» tõdes ta. Seepärast on alust arvata, et tervisekeskus murrab selle mure. Lääne eeldas, et kui tervisekeskust poleks tulnud, oleks 10–15 aasta pärast Koerust kadunud ka perearstipraksis ja lähim perearst jääks Paidesse. 

Koeru ETTK teenuspiirkonda kuuluvad Järva valla Koeru ja Järva-Jaani piirkond Järvamaal ning osaliselt ka Rakke piirkond Lääne-Virumaal. Projekti kogumaksumus oli 282 000 eurot, millest valla osa oli 70 500 eurot. Tervisekeskuse rajamist rahastab projekti maksumusest 75 protsendi ulatuses Euroopa Regionaalarengu Fond.

Järva vallavalitsuse ehitusspetsialist Enn Sakkis ütles, et raha kulus esialgses taotluses olnud 415 277 eurost vähem, sest hangetega läksid tööd odavamaks ning ehitustööd lõppesid plaanitust kuu aega varem. 19. veebruaril vaatas komisjon objekti üle ja jäi ehituskvaliteediga rahule.

Renoveerimise tulemusena võeti kasutusele maja terve esimene korrus ja kokku on nüüd tervisekeskuse kasutada 378 m2 põrandapinda (varem 204 m2). Fassaad renoveeriti mõned aastad tagasi ja väljastatud on ka hoone energiamärgis.

Koeru on üks väiksemaid alevikke Eestis, kus avatakse esmatasandi tervisekeskus. Kokku peaks esimesest taotlusvoorust rahastatama 55 esmatasandi tervisekeskust. Plaanide kohaselt peaksid esimesed 15 tervisekeskust tänavu tööd alustama. Varem on avatud kaks tervisekeskust: Lääne-Tallinna Keskhaigla Mustamäe tervisekeskus 16. jaanuaril ja Tapa tervisekeskus 15. veebruaril. 

Koeru on üks kolmest Järvamaale kavandatud esmatasandi tervisekeskusest, need peaksid valmima ka Türile ja Paidesse, kuhu kerkivad täiesti uued hooned.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles