10 kummalist asja, mis juhtuvad kehaga pärast surma

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: panthermedia.net / Andriy Popov/scanpix

Inimkeha on üllatusi täis ning need ei lõpe paraku ka siis, kui oleme siit ilmast juba lahkunud. 

Portaal Reader's Digest avaldab, mis võib inimkehaga tahtmatult pärast surma aset leida. 

Nahk võib värvi muuta. Nahk võib gravitatsiooni mõjul muutuda punakaslillaks näiteks neis kohtades, kuhu kogunevad suuremad vereklombid. Ka neil, kes surevad vingumürgitusse, värvub nahk mürgise gaasi mõjul kirsipunaseks. Vesiniksulfiidist tingitud mürgistuse tagajärjel võib aga keha muutuda roheliseks. Sellised veidrad muutused on tingitud kehas leiduvate gaaside ja muude ühendite reageerimisest.

Toimub gaaside väljutamine. Kuna kehas on endiselt gaase, siis on üsna loomulik ka nende väljutamine, sest lahkunu keha on lõtv ning vähemalt kõhugaase ei hoia miski kinni. Põhimõtteliselt võib inimene isegi krooksuda, kui keegi ta rindkerele surub ja gaasile väljumiseks tõuke annab. 

Kortsud taanduvad. Mõnes mõttes mõjub surm inimkehale nagu botox-süst – kuna näolihased muutuvad lõdvaks ja igasugusest pingest vabaks, silub see osaliselt ka kortse.

Soolestik tühjeneb. Siin kehtib sama reegel, et kuna kõik lihased muutuvad lõdvaks, siis ei ole keha ka võimeline väljaheiteid kinni hoidma. Seega on üsna tõenäoline, et pärast surma võib inimene veel väljaheiteid eritada.

Näib, nagu juuksed ja küüned kasvaks edasi. Sellest on ilmselt paljud kuulnud, ent tegu on valearusaamaga. Tegelikult läheb peanahk ja ka kätenahk kuivaks ja tõmbub tagasi, paljastades rohkem küüsi ja juuksepiiri. See jätab mulje, justkui oleks need kasvanud, kuigi hoopis nahk muutis vähesel määral asukohta.

Keha võib pisut liikuda. Nimelt võivad lihased veidi tõmmelda ning kokku tõmbuda isegi vahetult pärast surma. Kui keegi juhtub samal ajal lahkunu kõrval olema, on seda ilmselt päris õõvastav pealt näha.

Keha hakkab tootma ebameeldivat lõhna. Kaks-kolm päeva pärast surma hakkab keha vaikselt lagunema ning tootma kaht keemilist ühendist – kadaveriini ja putreskiini –, mis paraku tekitavad jälki lõhna.

Keha muutub väga jäigaks. 12 tunni jooksul pärast surma muutub inimkeha väga jäigaks ning selleks läheb paar päeva aega, et keha uuesti lõdveneks.

Mõned kehaosad «elavad» kauem. 15 tunni jooksul pärast surma on võimalik veel näiteks lahkunu silmad, luud ja nahk anda elundidoonorluseks.

Silmavärv võib muutuda. See võib juhtuda siis, kui inimese silmad jäävad surres lahti ning säilib silma valge koe kokkupuude õhuga. Silmavalge hakkab kuivama ning tõmbub halliks või siniseks, selle tulemusel võib värvimuutus aset leida ka silmaiirises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles