Perearst: kirjutan vahel patsiendile võimlemisharjutusi

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perearst Anneli Talvik.
Perearst Anneli Talvik. Foto: Liis Treimann

Perearst Anneli Talvik ütleb, et saab kurjaks, kui patsient tema soovitatud võimlemishajutusi ei tee ja uuesti sama veaga tema juurde tuleb.


«Kui ta tuleb kolmandat korda seljavalu kaebama ja pole minu kirjutatud võimlemisharjutusi teinud, siis ma ei häbene talle öelda, et ta on ise süüdi ja seljavaluga pole mõtet enam arsti juurde tulla,» ütleb Talvik Õhtulehele antud pikemas intervjuus.

«Mul on patsiente, keda olen kümme aastat hoiatanud, et mees, kahe aasta pärast on sul kaal kümme kilo rohkem, veretõhk pluss 10 millimeetrit, veresuhkur nii ja nii palju tõusnud ja nelja aasta pärast on sul need ja need haigused, et tuleb muuta elustiili, aga ta ei tee seda. Ükskord jõuab ta haigusteni, aga ei tee ikka midagi,» kirjeldab Talvik tüüpolukorda.

Ta lisab, et 45-aastase soomlase ja sama vana eestlase vahel on suur vahe: üks suhtub oma tervisesse äärmise lugupidamisega, teine täiesti üleolevalt.

Arstide puuduse kohta sõnab Talvik, et kümne aasta pärast on meil palju pilusilmseid ja eesti keelt mitterääkivaid arste. «Kui jätkub praegune süsteem, et loetakse vaid raha , aga mitte seda, et inimesed saaksid tõepoolest head arstiabi, tekib slummistumine ja arstiabi suundub tõmbekeskustesse.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles