Lihavalk kahjustab südant, pähklivalk toob kasu

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pähklid.
Pähklid. Foto: Panther Media / Scanpix / Roman Tsubin

Pähklid ja seemned on südamele tervislikumad kui liha, aga mitte vaid seepärast, et taimne rasv on etem kui loomne. Värskest teadusuuringust ilmneb, et erinevus on ka valkudes: pähkli- ja seemnevalgud on südamele kasulikud, lihavalgud kahjulikud, vahendab ERR Novaator.

Ameerika teadlased Loma Linda ülikoolist ja Prantsuse teadlased rahvuslikust agronoomiauuringute instituudist kirjutavad ajakirjas International Journal of Epidemiology, et inimeste seas, kes söövad palju lihavalku, sageneb südame-veresoonkonnahaiguste esinemine 60 protsenti, kuid nende seas, kes söövad palju pähklitest ja seemnetest pärit valku, väheneb seevastu samade haiguste oht 40 protsenti.

Uuring hõlmas enam kui 80 000 inimest. Seni on südame-veresoonkonnahaiguste soodustajatena käsitletud peaasjalikult toidus leiduvaid rasvu, kuid ka valgud võivad olla tähtsaks terviseteguriks, millest seni on enamasti mööda vaadatud.

Loe pikemalt ERR Novaatorist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles