Tervisenõu: millest tunned ära meningiidi?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Silvia Bogdanski/PantherMedia / Silvia Bogdanski

Meningiit on raske haigus, mis vajab kiiret sekkumist. Loe, millised on meningiidi sümptomid. 

Ajakirjas Perearst vastab TÜ Kliinikumi neuroloog Liis Sabre:

Meningiit ise tähendab ajukelmetel toimuvat põletikulist protsessi, mis ei haara pea- ega seljaaju. Siiski on ägeda meningiidi korral haaratud ka aju, seljaaju ja närvijuured. Sellisel juhul räägime kas meningoentsefaliidist, meningomüeliidist või meningoradikuliidist. Esmased sümptomid on peamiselt mittespetsiifilised, nagu palavik, üldine väsimus ja lihasvalu, aga esinevad ka muud sümptomid nagu kurguvalu, ülemiste hingamisteede infektsiooni nähud, nahalööve, kõhuvalu ning lümfisõlmede suurenemine. 

Kui ajukelmete põletik on välja kujunenud, lisanduvad silmade valguskartlikkus, peavalu ning kuklakangestus. Lastel on esmased sümptomid sageli ärrituvus, toidust keeldumine, oksendamine ja epileptilised hood. See, kas tegemist on meningiidi või juba meningoentsefaliidiga, sõltub normaalse ajufunktsiooni säilimisest. Ka meningiidi korral võib patsient olla letargiline ja tugeva peavaluga, kuid aju üldine funktsioon pole häirunud.

Entsefaliidiga kaasneb teadvuseseisundi häirumine, motoorsed või sensoorsed häired, käitumishäired ja isiksusemuutus. Epileptiline hoog võib aga esineda nii entsefaliidi kui ka ainult ajukelmete põletikuga piirduva haiguse korral. Tegelikkuses võib nende kahe seisundi eristamine olla raske ja nimetus tuleneb sellest, millised kaebused patsiendil domineerivad.

Meningoentsefaliit on samuti sageli kasutatav termin, mis võtab arvesse nende seisundite kattuvust. Aseptilise meningiidi ja entsefaliidi eristamine on vajalik siis, kui mõelda tekitajate peale, sest mõned viirused põhjustavad suurema tõenäosusega meningiiti, teised aga entsefaliiti.

Vastavalt põhjustajale jagatakse meningiidid järgnevatesse gruppidesse:

  • viiruslik meningiit
  • bakteriaalne meningiit
  • fungaalne meningiit
  • parasitaarne meningiit
  • keemiline meningiit
  • kartsinomatoosne meningiit.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles