5 asja, mida ütleb keel sinu tervise kohta

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Shannon Fagan/PantherMedia / Shannon Fagan

Valged laigud, pruun või valge katt keelel ning muud muutused annavad märku, et peaksid rohkem tähelepanu pöörama oma suuhügieenile või toitumisele.

Portaal Reader’s Digest avaldab, mida tähendavad sagedased muutused keelel.

Maasikapunane keel. Kui keel selliseks värvub ilma mingi toidu mõjuta, võib tegu olla vitamiinipuudusega. Tihti viitab maasikapunane keel sellele, et kannatad raua või B12-vitamiini puuduse käes, sest nende puudus kahandab keelenäsasid, mistõttu tulebki nähtavale keele erk värvus ning keel võib muutuda siledamaks. See omakorda võib põhjustada valu vürtsika ja kuuma toidu-joogi tarbimisel.

Pruun katt keelel. See viitab eelkõige puudulikule suuhügieenile, kuid pole väga oluline põhjus muretsemiseks. Nimelt keelenäsad kuluvad ajapikku söömise ja joomise käigus, ent võivad ka kasvada ning see teeb need meelepäraseks keskkonnaks bakteritele, samuti võtavad näsad siis kergemini külge toidu värvuse. See võib põhjustada nii pruunikat kattu kui ka halba hingeõhku. See nähtus esineb ka suitsetajatel ja neil, kes joovad palju musta kohvi ja teed. Katust võib aidata vabaneda pelgalt suuhügieeni parandamine.

Valge katt keelel. See sümptom võb viidata, et suus on pärmseene põhjustatud põletik ehk kandidoos. Tihti saab see alguse antibiootikumravist, sest suus leidub juba loomulikult pärmseent, ent antibiootikumid tapavad suus teised bakterid ära ning võimaldavad sellega pärmseenel vohama hakata. Suu kandidoosi ravitakse teatud suuvee, tablettide ja kreemidega.

Valged laigud keelel või keele all. Valulikke valgeid laike keelel nimetatakse leukoplaakiaks ning see on põhjustatud mingist ärritajast, mille tulemusel on keele limaskest muutunud tihkemaks. Tihti esineb see suitsetajatel ja närimistubaka kasutajatel, aga ka näiteks siis, kui terav hambaserv hõõrub pidevalt vastu keelt, igemeid vms. Leukoplaakia üldiselt taandub, kui ärritaja mõju lakkab, ent näiteks suitsetajate puhul pole välistatud, et kui sellega jätkata, areneb seisund edasi pahaloomuliseks kasvajaks.

Punased valulikud villid. Siin tuleb eristada suuhaavandeid, mis taanduvad üldiselt mõne päeva kuni nädalaga. Kui märkad aga suus ville, mis ei taha sugugi paraneda, võib raskemal juhul olla tegu kasvajaga. Selle puhul on samuti ohustatud suitsetajad, ent see võib alguse saada ka HP-viirusest. Nii aegajalt tekkivate kui ka püsivate haavandite murega tuleb pöörduda arsti poole. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles