Kuus varajast märki, mis viitavad südamehaigusele (2)

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põletikulised igemed võivad viia südamehaiguseni.
Põletikulised igemed võivad viia südamehaiguseni. Foto: Peter Jobst/PantherMedia / Peter Jobst

Enne eluohtlikke muutusi toimub kehas hulk erinevaid silmale nähtavaid protsesse, mis viitavad südametöö nõrgenemisele.

Süda asetseb turvaliselt rindkeres ja teeb oma tööd ilma mingite väliste märkideta. Läänemaades, kus üks neljast inimesest sureb südamehaigusesse ei saa südame tervist ületähtsustada.

Kahjuks ei märka enamik inimesi kõige varajasemaid südamehaiguse märke, vaid saavad hoiatuse südamehaiguse või infarkti näol.

1. Voldid kõrvanibul

Üks väline märk, mis viitab südameprobleemile, on diagonaalne volt või vagu kõrvanibul. Uuringud on leidnud seose selle märgi ning suurema ateroskleroosi riski vahel. Ateroskleroosi puhul tekivad arterites trombid. Kuigi üle 40 uuringu on seda seost kinnitanud, ei ole seose põhjus kindel.

2. Kollased rasvatäpid

Ksantoomid ehk kollakalt sillerdavad rasva täis kühmud võivad esineda küünarnukkidel, tuharatel, silmalaugudel. Need punnid on iseenesest ohutud, kuid võivad viidata suurematele probleemidele. Need muhud tekivad liigsest halva kolesterooli tasemest kehas. Kahjuks ladestub rasv samuti ka arterites.

3. Kaarduvad küüned

Küünte kujumuutused võivad viidata südame tervise halvenemisele. Selle seisundi puhul muutuvad küüned paksemaks ja laiemaks. Küünte laienemine ei põhjusta valu, kuid võib olla märk südamehaigusest, sest hapnikuga veri ei jõua sõrmedeni ning rakud toodavad rakukasvu soodustavad faktorit.

4. Heledus silmaiirise ümber

Rasva ladestumist võib näha ka silmas. See ilmneb halli ringina iirise välisküljel. Umbes 45 protsendil üle 40-aastastest inimestest on silmaiirise ümber selline ring. Üle 60-aastastel on see lausa 70 protsendil. Selle ringi olemasolu seostatakse suurema südamereuma riskiga.

5. Logisevad hambad ja põletikulised igemed

Suu tervis võib olla hea südame seisukorra ennustaja. Kahjulikud bakterid võivad suu kaudu vereringesse siseneda ning tekitada veresoontes põletikku. See võib omakorda viia südamehaiguseni. Uuringud on näidanud, et hammaste kaotamine ja põletikulised igemed võivad viia südame- ja veresoonkonna probleemideni.

6. Sinised huuled

Huulte värv on enamasti punane, kuid südamehaigustega inimestel võivad need sinakaks värvuda, kuna veresoonkond ei suuda kudedesse enam hapnikuga verd kanda. Samuti muutuvad huuled siniseks siis, kui inimesel on äärmiselt külm või kui ta on väga kõrgel mägedes. Sel juhul tuleb huulte värv vaid ajutisest hapnikuvaegusest ning taastub kiiresti.   

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles