6 muutust kehas, mis kaasnevad suhkrupaastuga

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kommid.
Kommid. Foto: Jiri Hera/PantherMedia / Jiri Hera

Kes tunneb, et läheb maiustamisega liiale ning see tekitab tervisehädasid, võib proovida kasvõi lühiajaliselt lisatud suhkru söömist vältida ning katsetada, kas näeb mingeid muutusi tervises. 

Runtastic spordiblogi toob välja kuus positiivset tervisemõju, mis kaasnevad sellega, kui jätad liigse suhkru oma menüüst välja. 

Mõttetöö paraneb. Suhkru- ja rasvarikaste toitude tarbimine halvendab üsna mitut ajufunktsiooni, seega on see vaid müüt, et aju vajab toimimiseks (valget) suhkrut. Kui oled suhkrut mõnda aega vältinud ning sellega harjunud, siis näed pigem seda, et suudad paremini keskenduda ja tegutseda.

Vererõhk läheb madalamaks. Tihti on üheks suhkru liigtarbimise tagajärjeks kehakaalu tõus, mis tekitab ka kõrge vererõhu ning mitmete muude haiguste ohu. See kombinatsioon võib viia nii südamerabanduse, neerukahjustuse, insuldi kui ka muude raskete tagajärgedeni. Kui piirad oma suhkrutarbimist, hoiad kaalu kontrolli all, väldid sigarette ja alkoholi, ei ole niivõrd ohtu ka kõrgvererõhutõve tekkeks.

Ennetad diabeeti. Sage maiustamine ning magustatud jookide tarbimine võib tekitada halvenenud insuliinitundlikkuse, sest tihti magusat süües vabaneb kehas liigselt insuliini, mida ei oska organism ühel hetkel enam ära kasutada. Siingi kaasneb kõrgenenud vererõhk ja üldiselt on II tüübi diabeediga hädas ülekaalulised, kel on niigi kõrge teiste haiguste risk. Seega kui lõpetad liigse suhkrutarbimise kasvõi magusate limonaadide ja spordijookide arvelt, võid ennetada nii diabeeti kui ka muid haigusi.

Isud vähenevad. Kuigi suhkrupaastu algus on ilmselt väga raske, siis aja möödudes harjub organism siiski kenasti ümber ning kaovad ka pöörased magusaisud. Nimelt kehtib suhkru puhul reegel, et mida rohkem seda sööd, seda rohkem seda ka ihaldad ning kogused peavad olema aina suuremad, et isu üldse täis saada. Kui selle tsükli murrad, tublisti vastu pead ning toidulaua korda saad, väheneb ka magusaisu.

Säästad raha. Pidev maiustamine on kulukas, sest suhkrurikkad toidud hävitavad hambaid ning põhjustavad nende lagunemist. Maiustamisest tingitud kopsakaid hambaraviarveid ei ole aga ilmselt kellelgi meeldiv maksta. Niisamuti ei mõju suhkur kuidagi kasulikult meie immuunsüsteemile, vaid pigem nõrgendab seda – seegi võib päädida sellega, et oled sagedamini haige.

Oled energilisem. Ilmselt oled märganud, et pärast kõrge (rafineeritud) süsivesiku- või rasvasisaldusega einet oled väsinud ning tahaksid töötegemise asemel pigem pikali heita. Kuigi maiustused annavad korraks energiat, siis lõppkokkuvõttes need kõhtu ei täida, vaid hüpitavad veresuhkrut üles-alla, mis tipnebki totaalse väsimusega. Seega kui vahetad lõunase šokolaaditahvli ja hot-dog’i värske ning liigselt töötlemata toidu vastu, märkad energiatasemes kindlasti erinevust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles