Saaga jätkub: mees suutis kohtus tõestada, et suurfirma talk tekitas tal vähi

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Johnson&Johnsoni beebipuuder.
Johnson&Johnsoni beebipuuder. Foto: Loop News/tootja foto

46-aastane New Jersey’st pärit investeerimispankur Stephen Lanzo kaebas Johnson&Johnsoni firma kohtusse, kuna väidetavalt sisaldas nende talk asbestikiude ja tekitas tal vähi. Äsja selguski, et kohtus jäi õigus mehele.

Lanzol diagnoositi üsna haruldane vähivorm mesotelioom 2016. aastal, vahendab DailyMail. Mees süüdistas selles Johnson&Johnsoni tooteid, kuna kasutas selle firma talki ja muid kehahooldustooteid üle 30 aasta. Kohtusse pöördus ta seepärast, et Johnson&Johnsoni tooted olid saastunud kantserogeense asbestiga, ent mehe hinnangul ei teinud firma midagi, et avalikkust teavitada ega kliente hoiatada.

Nimelt leidub looduslikku talki tihtipeale asbestikaevanduste läheduses ning ristsaastumise oht on kaevandamisel seepärast väga suur. Kokkupuudet asbestiga on seostatud mitmete ohtlike haiguste tekkega. Nende seas ongi ka kopsukelme- või kõhukelmekasvaja mesotelioom, mille tekkepõhjuseks on enamikel juhtudel kokkupuude asbestiga.

Johnson&Johnsoni suur skandaal sai alguse 2016. aastal, mil avalikustati talgipuudrite võimalik vähkitekitav mõju ning kohtusse pöördus seepärast tuhandeid inimesi, veel tänagi on terve hulk kohtuasju õhus. Lanzo nõudis ettevõttelt 37 miljonit dollarit kahjutasu. Ta ütles, et võis ilmselt asbesti sisse hingata igal korral, mil kasutas Johnson&Johnsoni talki sisaldavaid tooteid. Lanzo advokaat pidas võimalikuks, et firma on juba 60ndatest saati varjanud informatsiooni oma toodete võimalike terviseriskide kohta. Peamiseks tõendusmaterjaliks oli 1969. aastast pärit memo, milles teadlane mainis, et tooted võivad olla ristsaastunud asbestiga.

Ettevõtte esindaja väitis kohtus, et nad on teinud ulatuslikke analüüse kindlustamaks, et talgipuudrid ei sisalda asbesti. Kohus aga ei halastanud ning võib firmale lisaks määrata ka karistuse hooletu ja ebaeetilise tegevuse eest. Sealjuures vastutab tekitatud kahjude eest 70 protsendi ulatuses ettevõte ise, ülejäänu jääb aga talgi tarnija, Imerys Talc’i kanda.

Johnson&Johnsoni esindaja ütles, et on kohtu otsuses väga pettunud, Imerys Talc’i esindaja kavatseb otsuse edasi kaevata. Talki ennast ei ole hetkel kuulutatud võimalikuks kantserogeenseks tooteks, nii nagu pole ka tõestatud suurenenud terviseriske talki kasutavatele inimestele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles