Bioloogilised ravimid võivad naha psoriaasist täielikult vabastada (1)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Psoriaas ei ole kunagi nakkusohtlik.
Psoriaas ei ole kunagi nakkusohtlik. Foto: Christine Langer-P?schel/PantherMedia / Christine Langer-P?schel

Psoriaas ehk soomussammaspool on laialt levinud krooniline põletikuline nahahaigus, mille ravi vajab kannatlikkust. 

Tavaliselt diagnoositakse psoriaas vaatluse alusel arstivisiidi käigus, harvem vajatakse nahatüki histoloogilist uuringut. Ravi sõltub haiguse ulatusest ning vajab enamasti toimimiseks aega, rääkis dermatoloog Tiina Toomson.

«Haigusel on leitud pärilik eelsoodumus, kuid selle võivad esile kutsuda ka stress, mõned ravimid, teatud haigused ja kroonilised põletikud, näiteks kurgumandlipõletik,» sõnas arst. 

Nahaarsti sõnul avaldub klassikaline psoriaas küünarnukkidel, põlvedel ja peanahal, kuid mõnikord ka ainult peopesadel ja taldadel või hoopis voltides. Kahjuks on ka neid inimesi, kel psoriaas hõlmab üle poole nahapinnast. «Nahal on näha punetavaid ümaraid või ovaalseid nahapinnast kõrgemaid hõbevalge ketuga naaste, mis võivad ka omavahel kokku valguda ja hõlmata mitmekümne sentimeetri suuruseid alasid,» rääkis Toomson.

Psoriaasil on mitmeid alavorme. «Lastel esineb sagedamini tilgakujulist psoriaasi. Üks psoriaasi vorm avaldub mädaste villikestena peopesades ja taldadel. Psoriaas ei ole aga kunagi nakkusohtlik,» rääkis arst. Psoriaasi peetakse süsteemseks haiguseks, sest võib kahjustada ka küüsi ja liigeseid.

Kõõm ja psoriaas segi ei lähe

«Arsti vastuvõtul on enamasti selge, kas peanahal on psoriaas või kõõmaga seotud seborroiline ekseem,» sõnas Toomson. Viimasel juhul on ketud tavaliselt kollakamad ja rasusemad ning probleem allub kiiremini ravišampoonidele või paiksetele ravimitele. Vahel esineb nahal nii psoriaasile kui seborroilisele ekseemile omaseid tunnuseid ning varem nimetati seda haigust seetõttu sebopsoriaasiks, nentis Toomson. Tema sõnul ei saa aga silmaga alati eristada taldade ja küünte seenhaigust ning siis on abiks seenhaiguse välistamine seeneanalüüsi abil.

Psoriaasi ravi valik sõltub psoriaasi vormist, lööbe asukohast ja ulatusest ning haiguse mõjust inimese elukvaliteedile. «Kõige olulisem on vältida naha kuivamist, kasutades dušikreeme ja -õlisid ning niisutavaid kreeme. Abi saadakse ka soola- või õlivannidest,» rääkis nahaarst. Enamasti paraneb psoriaas suvisel ajal, kuid ülepäevitamine võib hoopis löövet ägestada. «Nimelt tekib psoriaas sageli trauma piirkonda ja ka päikesepõletus on naha jaoks trauma,» seletas Toomson. Talveperioodil saab raviks kasutada kitsakimbu UVB 311 nM valgusravi, mida pakuvad haiglad. Tavasolaarium ei ole soovitav, lisas arst.

Retseptiravimitest kasutatakse glükokortikosteroididega kreeme, mis vahel on kombineeritud kooriva salitsüülhappe või D-vitamiini analoogidega. Ravikuurid on pikad ja seetõttu vajavad patsiendid aeg-ajalt kontrolli ja nõustamist nahaarstilt, lisas Toomson.

Kui paiksed ravimid ei aita, valitakse igale inimesele individuaalselt sobivaim suukaudne ravim, kas siis atsitretiin, metotreksaat või tsüklosporiin. «Kui nende efekt jääb väheseks või tekivad häirivad kõrvaltoimed, minnakse üle nn bioloogilistele ravimitele. Need on väga efektiivsed süstitavad või tilkinfusioonina saadavad ravimid, mida kogu maailmas aina enam kasutatakse, kuid mille ordineerimist piirab kõrge hind ning teatud riskid ja kõrvaltoimed,» rääkis Toomson. Nende alustamisel on ka kindlad kriteeriumid, näiteks hinnatakse lööbe ulatust, mõju elukvaliteedile ning teiste suukaudsete ravimite talumatust või ebatõhusust.

Bioloogiline ravim võib haigusest vabastada

«Seoses bioloogiliste ravimite (adalimumab, infliximab, sekukinumab jne) registreerimisega Eestis, võib uhkelt öelda, et siin kasutatakse samu ravimeid, mis mujal maailmas, kuid hinna tõttu on nad kättesaadavad vaid vähestele,» sõnas arst. Bioloogilised ravimid on tema sõnul kõige enam uuritud nahahaiguste ravimite valdkond ja aastatega tulevad turule aina efektiivsemad ravimid. Uued bioloogilised ravimid võivad ka naha psoriaasist täiesti vabastada, kuid need patsiendid vajavad regulaarseid kontrolle ning ravi katkestamisel võib psoriaas taas avalduda.

Nii paiksete kui tablettravide toime tuleb aeglaselt ja efekti ootamine vajab mitu kuud kannatlikkust. Psoriaas võib mitmeks aastaks taanduda isegi vaid paikseid ravimeid regulaarselt kasutades. Eelkõige on kreemitamise peamine eesmärk siiski ära hoida haiguse laienemist ja ägenemist.

Psoriaasi ravi juures ei saa dermatoloog mainimata jätta, et suur roll haiguse kontrolli all hoidmiseks on üldine tervislik eluviis – mitmekülgne toitumine, rohke liikumine, ülekaalu vältimine ja suitsemisest loobumine. «Krooniliste haiguste – nagu diabeet ja kõrgvererõhutõbi – adekvaatne ravi ja krooniliste põletikukollete likvideerimine on väga oluline. Hambakaaries ja igemepõletik tuleb esmajoones välja ravida,» rääkis Toomson.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles