Kroonilised põiepõletikud suurendavad neeruhaiguste riski

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Woman with stomach issues
Woman with stomach issues Foto: Piotr Marcinski/PantherMedia / Piotr Marcinski

Krooniline neeruhaigus on globaalne tervishoiuprobleem, mis on sageli aladiagnoositud ja -ravitud. Neeruhaiguse süvenemisel tekib tüsistusi, mis häirivad teiste organsüsteemide, eelkõige südame- ja veresoonkonna tööd.

Korralik ravi ja riskitegurite vältimine on peamised ennetavad tegurid, millega kroonilist neerukahjustust vältida. Kahjuks kulgeb krooniline neeruhaigus vaikselt, salaja ja arstid peavad haigeid skriinima, et see õigeaegselt diagnoosida ja haiguse süvenemist ennetada, rääkis Tartu Ülikooli arstiteadlane ja nefroloog Mai Rosenberg.

Oluline on haiguse varajane avastamine lihtsa uriinianalüüsiga ja neerufunktsiooni määramisega. «Kuna krooniline neeruhaigus võib kulgeda märkamatult, siis seda haigust haige ei «tunne» ning kui ka arst neerufunktsiooni ei kontrolli, arenebki neerupuudulikkus,» seletas nefroloog.

Kroonilised haigused soodustavad

Neerufunktsiooni pidev langus on Rosenbergi sõnul iseloomulik peaaegu kõikidele kroonilistele neeruhaigustele, sõltumata põhjusest. «Enamikel juhtudel on tõsise progresseeruva kroonilise neeruhaiguse põhjuseks suhkur- või kõrgvererõhktõbi ning autoimmuunne neerupõletik,» rääkis ta. Arsti sõnul kestab krooniline neeruhaigus enamasti aastaid, enne kui areneb välja lõppstaadiumi neerupuudulikkus, mille puhul on vajalik dialüüsravi või neerusiirdamine.

Nende pikkade aastate jooksul, kui haigus progresseerub, on vajalik võtta kasutusele kõik ennetavad meetodid ja ravivõtted, et haiguse süvenemist pidurdada, parandada haigete elukvaliteeti ja vähendada ravikulusid.

Kroonilise neeruhaigusega inimesed on vastuvõtlikumad mitmesugustele nakkustele, sealhulgas kuseteede infektsioonidele. Väga oluline on õigeaegne infektsioonide diagnoosimine ja ravi – see jääb arsti sõnul enamasti perearstide pärusmaale. «Nefroloogid näevad pigem tüsistunud haigusjuhte, kus patsiendil on juba väljakujunenud tõsine neerupuudulikkus,» sõnas Rosenberg.

Naised on suurema riskiga

Elanikkonna hulgas esineb kroonilist neeruhaigust ligikaudu 10–14 protsendil. Naistel on neeruhaigusi sagedamini kui meestel. «Kui peamisteks kroonilise neeruhaiguse põhjusteks on diabeet ja kõrgvererõhktõbi, siis mõned neeruhaigused on eriti tüüpilised naistele, näiteks luupusnefriit ja äge või krooniline püelonefriit,» rääkis nefroloog.

Õnneks on arsti sõnul ka mõnedes uuringutes leitud, et naistel süveneb neeruhaigus aeglasemalt ja neeruhaiguse lõppstaadiumi haigete hulgas on naisi vähem.

Arsti sõnul on raseduse ajal väga oluline tähelepanu pöörata kuseteede infektsioonide ja krooniliste neeruhaiguste varajasele avastamisele ja ravile. Naistel, kellel esineb krooniline neeruhaigus, on oht raseduse katkemiseks ja hilisema viljatuse tekkeks. «Need, kel on esinenud kroonilisi kuseteede infektsioone või on perekonnas ilmnenud kroonilist neeruhaigust, võiksid kindlasti kontrollida regulaarselt vererõhku ja neerufunktsiooni,» soovitas Rosenberg.

Neeruarst pani südamele alati oma perearstilt nõu küsida ja teada, kuidas hoida ära ning ravida kuseteede põletikke, aga kindlasti kontrollida ka oma vererõhku. Meedikutele ja patsientidele on olemas ravijuhendid, kust saab vaadata, millal teha uriinianalüüsi ja määrata neerufunktsiooni suurema neeruhaiguse riskiga inimestel.

Neeruhaiguse progresseerumise riskitegurid:

  • suitsetamine
  • kõrge vererõhk
  • suhkurtõbi
  • ülekaal
  • liigne alkoholitarvitamine
  • sagedased kuseteede põletikud

Allikas: Mai Rosenberg

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles